Evropski parlamentarci pisali ministrima u EU kako bi zatražili uvođenje sankcija Dodiku

Na inicijativu Evropske parlamentarke Tineke Strik, evropski parlamentarci, koordinatori za vanjske poslove i izvjestitelji za BiH četiri najveće grupe u EP, kao i predsjedavajući Delegacije EP-a za odnose sa BiH su poslali pismo ministrima u Evropskoj uniji. Cilj je pozvati ih na uvođenje sankcija Miloradu Dodiku i drugima koji krše Dejton.

Oni snažno kritikuju popustljivu politiku EK prema onima koji krše Dejtonski sporazum i navode da je upravo takvo ponašanje razlog Dodike oštre retorike i secesionističkih namjera.

Njihova kritika se odnosi uglavnom na diplomate i zvaničnike koji su zaduženi za vanjsku politiku i usmjereni na ovaj dio Evrope, a na prvom mjestu su to Oliver Varhelyi i Angelina Eichhorst, koji su nedavno i posjetili BiH, međutim nisu sa sobom donijeli značajne promjene.

Na početku pisma oni se obraćaju ministrima govoreći im kako su sigurno svjesni toga da se BiH suočava sa najozbiljnijom političkom krizom otkako je završio rat i da je to sve izazvano ponašanjem člana Predsjedništva BiH iz reda srpskog naroda Milorada Dodika i njegove stranke SNSD.

“Partijski neustavni bojkot legitimnih državnih institucija, koji je započeo prošlog jula zbog zakonitog usvajanja izmjena zakona kojim se zabranjuje negiranju genocida, pokazao se kao prvi korak u konkretizaciji njegove secesionističke agende za Republiku Srpsku. Tokom prošlog mjeseca, Narodna skupština Republike Srpske glasala je za jednostrano povlačenje iz Agencije za lijekove i medicinska sredstva BiH, a predviđena su i slična glasanja koja bi također jednostrano povukla RS iz državnih nadležnosti u oblasti poreza, pravosuđa i vojske, čime se krši ustavni poredak BiH”, rekli su oni.

Ističu da “nedavna najava stvaranja entitetske vojske Republike Srpske i provokativna paravojna vježba koja je izvedena u blizini Sarajeva, pokazuju da g. Dodik ne odustaje i spreman je da koristi silu da ostvari svoje ciljeve”.

Ističu i da se on osjeća osnaženim zbog direktne i indirektne podrške Srbije i Rusije, kao i zbog izostanka reakcije EU.

Iako je prošlo više od dvije decenije od potpisivanja Dejtonskog mirovnog sporazuma, Bosna i Hercegovina je još uvijek pod međunarodnim nadzorom. Ovaj nadzor nosi i veliku odgovornost.

“To uključuje potrebu da se reaguje i vrate odredbe Dejtonskog sporazuma, u slučaju da postoji prijetnja miru kroz uništavanje teritorijalnog integriteta i uspostavljenih zajedničkih struktura zemlje. Posljednjih mjeseci međunarodna zajednica, a posebno EU kolektivno nisu ispunili ovu odgovornost i do sada nisu uveli bilo kakve posljedice za teško kršenje Dejtonskog mirovnog sporazuma koje vodi političko rukovodstvo RS-a”, navode oni.

Situacija u BiH razmatrana je prošlog ponedjeljka na Vijeću za vanjske poslove EU, ali bez konkretnog i snažnog rezultata.

“Zaključcima je krajnje nedostajao osjećaj hitnosti. Osim toga, čak nisu bili u stanju navesti odgovorne političare i uzroke trenutne krize. Gospodin Dodik se očito osjeća ohrabrenim ovim nečinjenjem EU, što dokazuje činjenica da je na sam dan FAC-a potvrdio nastavak ranije navedenih glasanja u NSRS. Očigledno je da gospodin Dodik nije zainteresovan za izgradnju demokratskih institucija i inkluzivne, jedinstvene i mirne BiH. Potreban je ozbiljan međunarodni pritisak da bi se on zaustavio u igri traganja za svojom secesionističkom, etnonacionalističkom agendom. Stoga vas pozivamo da podržite uvođenje čvrstih sankcija gospodinu Dodiku i svim drugim osobama u rukovodstvu RS-a koji su odgovorani za podržavanje kršenja Dejtona”, naveli su.

Zatim ističu: “Ovo je jedini održiv način očuvanja mira i teritorijalnog integriteta BiH. Jednostavnim nastavkom dijaloga sa ovim liderima, od kojih jedan od njih otvoreno prijeti secesijom, bez odgovarajućih posljedica, EU de facto dopušta kršenje Dejtona, a time i suvereniteta i teritorijalnog integriteta BiH. Hitno vas pozivamo da iskoristite Odluku Vijeća (CFSP) 2021/543 od 26. marta 2021. o izmjeni Odluke 2011/173/CFSP o restriktivnim mjerama s obzirom na situaciju u Bosni i Hercegovini”, napisali su oni pozivajući se oni na listu za sankcije koja je napravljena, a na koju je potrebno samo dodavati imena onih koji podrivaju suverenitet i ustavni poredak BiH.

“S obzirom na to da djelovanje rukovodstva RS-a i njihovih pristalica ispunjava sve navedene kriterijume za sankcije, pozivamo vas da nastavite i predložite Vijeću za vanjske poslove da utvrdi listu lica odgovornih za krizu koja je u toku, kao i fizičkih ili pravnih lica povezanih s njima, uključujući, na primjer, zvaničnike, političare, sigurnosno osoblje, kompanije, sportiste i sportske federacije, na koje se odnose sankcije utvrđene prethodno navedenom Odlukom Vijeća”, zaključeno je u pismu.

Pismo potpisuju Tineke Strik, Michael Gahler, Tonino Picula, Hilde Vautmans, Reinhard Bütikofer, Paolo Rangel, Dietmar Köster, Klemen Grošelj i Romeo Franz.

(RTVTK/Klix.ba)

Pročitajte...