EYOF 2019: Bosna i Hercegovina sa 21 predstavnikom u pet sportova

Na predstojećem Evropskom omladinskom olimpijskom festivalu EYOF, koji će od 10. do 16. februara biti održan u Sarajevu i Istočnom Sarajevu, boje Bosne i Hercegovine branit će 21 mladi sportista u pet sportova – alpskom skijanju, skijaškom trčanju, biatlonu, snowboardu i brzom klizanju.

Kako je potvrđeno Feni, bh. sportska delegacija ukupno će imati 31 člana, među kojim je devet trenera, a šef misije je generalni sekretar Olimpijskog komiteta BiH Said Fazlagić.

Najbrojniji tim BiH će imati u skijaškom trčanju i biatlonu, u kojim će nastupiti 10 takmičarki i takmičara – Marija Jokić, Anđela Samardžija, Andrija Jugović, Đorđe Santrač, Luka Vrećo, Aleksa Vuković, Predrag Pantić, Uroš Lalović, Davor Škipina i Nikola Gavrilović.

U alpskom skijanju bit će osam predstavnika – Esma Alić, Nina Petrović, Aiša Kantardžić, Ajlin Zuhrić, Harun Kunovac, Samir Hasanbegović, Kemal Karić i  Strahinja Aranaut.

U snowboardu će nastupiti Asja Klačar i Selina Memić, a jedinu predstavnicu BiH će imati u brzom klizanju (shot traek) – Sumeju Zaimović.

U dosadašnjim nastupima na zimskim i ljetnim EYOF-ima bosanskohecegovački sportisti ukupno su izborili šest medalja, jedno zlato, dva srebra i tri bronze, a sve medalje osvojene su na ljetnim takmičenjima. Najsjajnije odličje osvojila je muška košarkaška reprezentacija u Tbilisiju 2015. godine. Srebrene medalje osvojili su Petar Zadro (judo) i Đorđe Kisin (judo), a bronze Mesud Pezer (atletika), Aleksandra Samardžić (judo) i Anđela Samardžić (judo). Na zimskom EYOF-u bh. sportisti do sada nikada nisu bili među osvajačima medalja.

Na EYOF-u će učestvovati više od 1.500 mladih sportista u dobi od 14 do 18 godina iz 49 zemalja.

Ceremonija svečanog otvaranja EYOF-a bit će održana 10. februara na Stadionu “Asim Ferhatović Hase”. Imena nosioca zastave BiH na otvaranju Festivala, kao i sportista koji će upaliti olimpijski plamen, bit će objavljena 6. februara.