Federalni krizni štab razmatra restriktivne mjere za osobe koje se nisu vakcinisale

Goran Čerkez, pomoćnik ministra zdravstva Federacije BiH kaže da se epidemiološka situacija polako pogoršava, te je evidentno da ulazimo u četvrti val. Čerkez dodaje da je stanje na terenu različito, tako da je trenutna situacija najteža u Hercegovačko – nertvanskom, Zapadnohercegovačkom kantonu, zatim slijede  Kanton 10 i Posavski kanton.

Ta 4. kantona imaju izuzetno visoku incidencu, što znači da su već zakoračili u četvrti val. U drugim kantonima situacija je relativno stabilna. Federacija je možemo reći trenutno sa 77 incidencom, još uvijek stanje apsolutno pod kontrolom i pratimo dalji tok događaja. Činjenica je da se povećava broj hospitalizovanih i da generalno u odnosu na protklu sedmicu incidenca se povećala za 80 % ističe Čerkez.

 Krizni štab Federalnog ministarstva zdravstva predložio je produženje aktuelnih epidemioloških mjera u Federaciji, ali i najavio razmatranje mogućih restrikcija za sve koji nisu vakcinisani. Prema posljednim podacima u Federaciji je prvom dozom vakcinisano 17 odsto stanovništva

Mi smo bezbroj puta da sada govorili i o važnosti vakcinacije, kako ćemo proći u četvrom valu u velikoj mjeri zavisi od toga. Apelujemo i ovom prilikom građanima da ne odlažu vakcinaciju jer vakcina je sigurna provjeran i ono što je najvažnije sprečava najteže oblike bolesti. Vi možete oboliti ali ipak sprečava najteže oblike bolesti kaže Goran Čerkez pomoćnik ministra zdravstva Federacije BiH Goran Čerkez.

Pomoćnik ministra zdravstva Federacije BiH Goran Čerkez ističe  da će se u  skladu s epidemiološkom situacijom razmatrati i  uvođenje mjera kojima bi bio zabranjen ulazak u javne objekte bez potvrde o vakcinaciji, negativnom PCR ili antigenskom testu ili potvrde o prebolovanom Covidu-19.

Mogućnost uvođenja mjera kao što su uvedene u Njemačkoj i u mnogim evropskim zemljama ali u nekim zemljama regiona , a to je da se u određenim institucijama ograniči ulazak osobama koje nisu vakcinisane i koje nemaju negativan antigenski ili pcr test ili koje nisu prebolile kovid. Mi razgovaramo o tome nismo donijeli još nikakvu odluku, pratit ćemo situaciju u skladu s tim ćemo donosti naše daljnje odluke.

 Mjere nisu restriktivne, već spasonosne za vraćanje u normalan način života smatra Čerkez. Kaže da je puno bolje uvesti takve mjere,nego da idemo u restrikcije zatvaranja, graničavanja, smanjenja broja ljudi po pojedinim objektima. Mislim da nam ove mjere daju puno više šansi. S druge strane, moramo prestati da budemo sebični. Moramo misliti na ljude koji žive oko nas, naglašava on i ističe da će biti pojačan nadzor nad trenutnim mjerama.