Festival Gala koncerti “Večeri Baroka” nastavljaju večeras koncertom solista

Koncertom mladih talenata u sali Narodnog pozorišta u ponedjeljak navečer otvoren je Festival klasične muzike Gala večeri „Baroka“ koji u periodu od juna do decembra donosi šest koncerata uz učešće eminentnih velikana iz BiH, Srbije, Hrvatske, Njemačke i Češke.

Kroz 11 najboljih simfonija Barokne muzike učenici muzičke škole „Čestmir Mirko Dušek„  još jednom su pokazali svoj talenat te na najbolji način otvorili treće po redu Gala večeri „Baroka“ koje su od ove godine uz podršku Ambasade Republike Češke prerasle u Festival klasične muzike koji je podržala i vlada TK. Festival koji je prije dvije godine pokrenut gala koncertom orkestra Amoroso ove godine obiluje programom raspoređenim kroz šest koncerata od juna do decembra uz učešće eminentnih velikana iz BiH, Srbije, Hrvatske, Njemačke i Češke. S razlogom Gala večeri „Baroka“ je otvorio koncert mladih talenata. Jednosatni program izvelo je 12 solista uz pratnu kamernog orkestra SMŠ i orkestra harmonika.

Drugi događaj u okviru festivala je koncert solita koji će biti održan večeras u Narodnom pozorištu Tuzla sa početkom u 20 sati, dok će Međunarodni atelje Ismet Mujezinović u petak 22. juna također od 20 sati biti domaćin koncerta Ansambla Kamerata Garastin iz Hrvatske.

Festival potom nastavlja gostovanjima u Sarajevu, Istočnom Sarajevu, Srbiji te sa još dva velika koncerta u Tuzli u okviru kojih će se publici predstaviti orkestar Amoroso iz Leskovca sa violinistom Jovanom Bogosavljevićem i flautistom Dejanom Gavrićem, te istaknuti muzičari svjetskog ranga porijeklom iz Tuzlanskog kantona.

 

Pročitajte...