Fond solidarnosti USAID: Pomoć za više od 3.600 porodica širom BiH

Fond solidarnosti USAID je kroz mirovni projekt PRO-Budućnost obezbijedio pakete hrane i higijenskih potrepština u vrijednosti od 190.000 KM za 3.680 porodica širom BiH koje su najviše ugrožene pandemijom virusa Covid-19.

Paketi će biti podijeljeni u 72 lokalne zajednice, u kojima djeluje projekt PRO-Budućnost a provodi ga Catholic Relief Services (CRS) zajedno sa partnerima, navodi se u saopćenju CRS-a.

– Pomoć je namijenjena najugroženijim kategorijama društva – manjinama, starijim osobama, samohranim majkama, osobama sa invaliditetom, te za 26 udruženja žrtava rata iz Sarajeva, Zavidovića, Doboja, Maglaja, Bratunca, Prijedora, Vareša, Dervente, Doboj Juga, Mostara, Tešnja, Trebinja, Višegrada, Travnika, Rogatice i Srebrenice – navodi se u saopćenju.

Na zahtjev lokalnih zajednica i udruženja žrtava rata obezbijeđeno je i oko 100 paketa pelena za djecu i 260 paketa pelena za odrasle.

Iz CRS-a ističu da je od početka pandemije virusa Covid-19 kroz USAID-ov projekt PRO-Budućnost više od 2.000 porodica širom BiH primilo hranu i osnovne higijenske potrepštine, a brojna udruženja i ustanove dobile su neophodna dezinfekcijska sredstva, šivaće mašine, materijale za maske i posteljinu za izolatorije.