Formula 1 će postati još zanimljivija, uvode se sprint kvalifikacije

Vodstvo Formule 1 donijelo je odluku da će se ove sezone na tri utrke isprobati novi format takmičenja u kojem će se voziti jedna sprint utrka umjesto dosadašnjih klasičnih kvalifikacija. Dvije sprint utrke će se održati u Evropi, a jedna izvan našeg kontinenta, ali za sada nije objavljeno na kojim će se stazama voziti. Dosadašnje ‘‘normalne‘‘ kvalifikacije vozile bi se petkom, nakon prvog slobodnog treninga i odlučivale bi o plasmanu za sprint kvalifikacije.

Sprint utrka, koja će biti duga preko 100 km, vozit će se subotom. Rezultati ‘‘sprinta‘‘ će, uz određivanje startnih mjesta za nedjeljnu utrku, donositi i tri boda pobjedniku, drugoplasirani će dobiti dva, a treći jedan bod za SP, javlja Hina.
Svrha promjena je povećati interes za takmičenje i pobrinuti se za više događanja tokom trkaćeg vikenda.

Gledanje utrka sva tri dana tokom trkaćeg vikenda bit će uzbudljivo. Siguran sam da će se dodatne borbe svidjeti i vozačima. Drago mi je da su se sve ekipe zagrijale za novost. Dio je plana koji će navijačima ponuditi više događanja uz poštivanje tradicije našeg sporta, rekao je čelnik Formule 1 Stefano Domenicali.