Gradačac dobio mural “Inkluzija za sve”

Osnovna škola “Mehmed-beg Kapetanović Ljubušak”  u Srnicama Donjim kod Gradačca, dobila je svoj prvi MURAL INKLUZIJE, koji je zajedno sa djecom iz Centra za razvoj inkluzivnih praksi oslikao Adnan Hamidović – Frenkie. Ovo je završna aktivnost obilježavanja Međunarodnog dana osoba sa invaliditetom i prve godišnjice rada Centra za razvoj inkluzivnih praksi koji je smješten u ovoj školi. Sve aktivnosti realizirao je Centar u saradnji sa organizacijom Save the Children.

novinar Azra Mešić

Nakon Banovića i Gradačac je dobio šareni podsjetnik. Mural-grafit koji poručuje da sva djeca zaslužuju jednak pristup obrazovanju bez diskriminacije. Adnan Hamidović, poznatiji kao Frenkie, jedan od najaktivnijih promotora hip-hop kulture kod nas, oslikao ga je zajedno s djecom. Kaže da društveno angažirana umjetnost i služi tome da pokrene neke teme koje nisu zastupljene na dnevno-političkoj sceni.

  • Ja sam siguran da možemo da skrenemo pažnju, ali na drugima je, na institucijama da pomognu da se to riješi, da nađu novac i pristupe tom problemu, kaže Frenkie za RTVTK.

Centar za razvoj inkluzivnih praksi smješten u školi u Srnicama Donjim obilježio je prvu godišnjicu rada. Ovdje se obrazuje 35 učenika, a mobilni tim Centra radi u još 15 škola.

  • Idu na tretmane, radne, senzorne, logopedske tretmane, roditelji na psihoterapiju i stručni tim mobilni koji pokriva 15 škola i ima 75 aktivnih korisnika, kaže Sanela Krdžić – Osmić, uposlenica CIRP Gradačac.

Crtanje murala na zidu Škole, završna je aktivnost obilježavanja Međunarodnog dana osoba sa invaliditetom. Tokom sedmice, Centar za razvoj inkluzinvnih praksi je u saradnji s organizacijom Save the Children realizirao kreativne radionice za djecu korisnike usluga Centra i njihove vršnjake u tri gradačačke škole.

Pročitajte...