Guterres: Izvještaj o klimatskim promjenama ‘smrtna presuda’ fosilnim gorivima

Ekspertski naučni izvještaj o klimatskim promjenama „mora zvučati kao smrtna presuda“ za korištenje uglja, nafte i gasa – izjavio je generalni sekretar Ujedinjenih nacija Antonio Guterres danas, upozoravajući da sagorijevanje fosilnih goriva uništava planetu.

Međuvladina komisija o klimatskim promjenama (IPCC) zaključila je da će cilj pariškog klimatskog sporazuma od porasta globalnog zagrijavanja za 1,5 stepeni Celzijusa vjerovatno biti prekršen do 2030. godine – deceniju ranije nego što je prognozirano prije tri godine.

Guterres je nazvao izvještaj IPCC – najdetaljnje razmatranje klimatske nauke ikada provedeno – „crvenom šifrom za čovječanstvo“.

– Ovaj izvještaj mora zvučati kao smrtna presuda za korištenje uglja i fosilnih goriva, prije nego što oni razore našu planetu – navodi Guterres u izjavi za javnost.

– Zemlje bi također trebale okončati nova istraživanja i proizvodnju fosilnih goriva, i okrenuti se od subvencioniranja fosilnih goriva ka obnovljivoj energiji – zaključio je čelnik Svjetske organizacije, prenosi AFP.

(FENA)

Pročitajte...