Na krajnjem jugu BiH, samo u protekla 24 sata registrirano dvadeset požara. U TK situacija za sada stabilna

Na krajnjem jugu Bosne i Hercegovine, samo u protekla 24 sata registrirano je dvadeset požara. Vijesti o požarima na jugoistoku i jugu Europe u ljetnim mjesecima nisu ništa novo, ali ove godine su novost njihov intenzitet i broj. Vatrena stihija je već odnijela ljudske živote. A opasnost ne jenjava. U Profesionalnoj vatrogasnoj jedinici Tuzla pitali smo kakva je situacija na području TK i kako spriječiti požar.

 

Val visokih temperatura koji je obilježio početak ljeta se nastavlja. Ovakvo vrijeme pogoduje izbijanju šumskih požara. Za razliku od prošle godine kada su vatrogasi na području TK imali pune ruke posla na gašanju šumskih požara, ova godina je dobra  kažu u Profesionalnoj vatrogasnoj jedinici Tuzla.

Vatrogasi se susereću sa redovnim svojim poslovima tako da možemo slobodno reći u odnosu na prošlu godinu nemamo povećan broj požara, što znači da naši sugrađani vode računa o uslovima kakvi su sada previsoke temperature pa tako se ne odlučuju da pale nešto na otvorenom kaže Jasmin Jahić stariješina Profesionalne vatrogasne jedinice Tuzla

Opasnost od šumskih požara je u posljednje vrijeme, zbog izraženih klimatskih promjena,  u stalnom porastu. Stariješina Jahić kaže kako su visoke temperature dodatno isušile bio masu, te da je goriva materija svuda oko nas.

 Osim  ovih običnih uzročnika požara i činilaca koji utiču  na razlog i izbijanja samog požara moramo naglasiti da sad imamo veliki problem sa klimatskim promjenama. Vrlo često dolazi tempeeratura iznad 30 stepeni koje isušuju bio masu tako da je goriva materija  svuda oko nas tako da moramo biti veoma pažljivi i obazrivi ako radimo bilo šta prirodi ili na otovorenom prostoru da ne bi izazvali požare velikih razmjera.

Iz Profesonalne vatrogasne jedinice Tuzla apaluju na  građane da ne pale vatru na otvorenom, a  ukoliko se odluče, da prije toga  moraju obezbjediti dovoljne količine sredstva za njeno gašenje.