Hasanović: Naći način da se insitucionalno riješi pitanje finansiranja odbrane uhapšenih boraca

Predstavnici Koordinacije boračkih saveza Tuzlanskog kantona, Koordinacije boračkih udruženja Sapne, Ministarstva za boračka pitanja TK i načelnik općine Sapna posjetili su danas porodice sedmorice jučer uhapšenih boraca II Korpusa Armije RBiH. Osim podrške, koja je porodicama jako važna u trenucima dok se njihovi najmiliji bore za čast, porodicama su uručeni prehrambeni paketi i novčana pomoć.

Jutarnju tišinu u stanu Šemsudina Muminovića, nekadašnjeg komandanta 206. viteške brigade Zvornik, jučer je prekinulo zvono na vratima. Policija je došla u njegov dom te uhapsila legedarnog komandanta jedne od prvih viteških brigada u BiH. Čak 1973 borca ove brigade dala su svoj život za odbranu BiH, a njih 47 dobilo je najveće ratno priznanje “Zlatni ljiljan”.

– To je ono razočarenje da na takav način se ulazi u kuću i izvodi se neko ko se svaki put odazivao pozivima pravosudnih institucija – kaže za RTV TK Zurijeta Muminović, supruga Šemsudina Muminovića.

Šemsudin Muminović, priča njegova supruga, već godinama je živio kao u toru. Nije mogao izađi sa teritorije FBiH. Nije imao mira sve godine od prestanka agresije na državu koju je časno i hrabro branio. Vjeruju u pravdu i rad pravosudnih institucija BiH.

– Nije čovjek nizašta kriv, zašto bi bio kriv. Nema nikakvih dokaza protiv njega što bi ga moglo teretiti – dodaje.

Uskraćena su mu bila osnovna ljudska prava, stava je i predsjednik Saveza dobitnika najvećih ratnih priznanja TK, Edin Hadžimuhamedović, koji je najviše razočaran načinom na koji je komandant Muminović uhapšen.

– Naš komandant je bio dostupan organima gonjenja u protekli 25 godina od završetka rata i čitav taj period njemu su bila uskraćena osnovna ljudska prava, pravo na kretanje – dodaje Hadžimuhamedović.

Porodicu Muminović, ali i porodice Džeme Galjića, Ćamila Ahmetovića, Rasima Omeragića, Ismeta Memića, Rasima Alića i Fadila Mujića danas su posjetili predstavnici boračkih institucija, kao i predstavnici Ministarstva za boračka pitanja TK. Cilj posjete jasan, pružiti porodicama utjehu i pokazati da nisu zaboravljene. Uručena pomoć je skromna u odnosu na ogroman doprinos koji su dali bivši pripadnici II Korpusa za odbranu BiH.

– Očekujemo da će pravosudni organi BiH dokazati da oni koji montiraju ove procese, odnosno agresori u BiH, i oni koji su učinili genocid doživjeti poraz – smatra Muzijet Kahrimanović, predsjednik Saveza demobilisanih boraca TK .

Iz Koordinacije boračkih saveza očekuju Vladu TK da u Budžetu za narednu godinu planira novac za odbranu svih osumnjičenih u ovom, ali i budućim postupcima pravosudnih institucija.

– Već smo i obavili razgovore sa resornim ministrom za boračka pitanja i resornim ministrom finansija da sjednemo da se dogovorimo da se iznađe modalitet na koji način da se obezbijede ta sredstva – kaže Fahrudin Hasanović, predsjednik Koordinacije boračkih saveza TK.

Podsjećamo, u akciji SIPA-e jučer su uhapšeni Šemsudin Muminović, Džemo Galjić, Ćamil Ahmetović, Rasim Omeragić, Ismet Memić, Rasim Alić i Fadil Mujić, koji se terete za ratne zločine protiv civilnog stanovništva i ratne zločine protiv zarobljenika na području Zvornika.

Pročitajte...