Respirator proizveden u Gradačcu prošao na testiranju u Velikoj Britaniji

Centar za testiranje i evaluaciju medicinskih uređaja (MD-TEC) iz Velike Britanije završio je testiranje prototipa mehaničkog ventilatora za upotrebu u intenzivnoj njezi koji je nedavno dizajnirala i napravila TMD Group d.o.o. Gradačac, uz upute Univerzitetskog kliničkog centra Tuzla. MD-TEC je izradio detaljan izvještaj o funkcionalnosti i upotrebljivosti, tako da TMD Group sada radi na modificiranom prototipu. Iz TMD Group nadaju se da će sljedeći korak biti dobijanje CE oznake, kako bi počeli sa širokom proizvodnjom. Paralelno s tim, sagledavaju mogućnosti razvoja i drugih medicinskih uređaja.

Novinarka: Devleta Brkić

Pandemija koronavirusa još jednom je pokazala da smo itekako sposobni proizvesti gotovo sve što nam je potrebno u BiH. Dokaz tome je prvi bosanskohercegovački respirator proizveden upravo ovdje u Gradačcu, a koji je nedavno dobio pozitivan nalaz Centra za testiranje i evaluaciju medicinskih uređaja iz Velike Britanije. Veliki je to uspjeh za našu industriju, i još jedna potvrda kako je BiH zemlja pametnih i vrijednih ljudi. Provjerili smo kako je nastala ova uspješna priča…..

Prototip prvog respiratora koji je nastao u Bosni i Hercegovini ispitan je u Centru za testiranje i evaluaciju medicinskih uređaja (MD-TEC) iz Velike Britanije. Pozitivan nalaz znak je da ovaj medicinski uređaj ima određeni potencijal, te predstavlja zeleno svjetlo za njegov dalji razvoj.

– Tek iz ovog nalaza slijedi ozbiljan rad, ozbiljan posao kako bi ovaj uređaj bio certificiran. Svi naši stručnjaci trenutno rade na sistemu kvaliteta, iščitavanju medicinskih standarada koji se moraju primjeniti kod ovakvih uređaja. Ti standardi obuhvataju od izrade dizajna, korištenog materijala, opreme, pa sve do onih ergonomskih funkcija koje traba uređaj sam da ima. Tek onda nakon toga slijedi kliničko ispitivanje kako bi uređaj na kraju mogao da se koristi u medicinskoj praksi, kazao nam je magistar mašinstva Emin Softić.

Ideja o prvom bosanskohercegovačkom respiratoru rodila se još početkom marta, odnosno kada se naša zemlja počela suočavati sa pandemijom koronavirusa. Uređaj je djelo tima stručnjaka iz kompanije TMD Group iz Gradačca, a nastao je pod nadzorom medicinskog tima iz Univerzitetskog kliničkog centra Tuzla. Neposredno prije ispitivanja u Velikoj Britaniji izvršen je njegov redizajn.

– Kako je taj naš prvi prototip dobio pozitivne komentare, mi smo krenuli u redizajn našeg uređaja. Napravili smo novi dizajn. Istina da je to 3D printano kućište. Neke dijelove uređaja prilagodili smo medicinskim standardima, kako bi se mogao sutra naći u primjeni. Ugradili smo jednu elektrobateriju kako bi taj uređaj imao mogućnost da radi nekih 60 minuta i nakon nestanka električne energije. To je taj trenutak kada je naš uređaj dobio prepoznatljivu formu, prepoznatljiv oblik, i sa pravom možemo reći da smo napravili jedan mehanički ventilator, istakao je Softić.

Iz TMD Group Gradačac ističu da su ponosni na svoj uspjeh, dodajući da su pokrenuli sektor nove industrije u našoj zemlji, a to je proizvodnja medicinskih uređaja. Tokom rada na razvoju respiratora u nekoliko navrata posjećivali su UKC Tuzla, i tom prilikom su uvidjeli da postoji mogućnost proizvodnje drugih medicinskih uređaja sličnog tipa.

– Naravno, prije svega mi moramo ispoštovati sve standarde jer bez CE znaka naš uređaj se ne može koristiti u medicinskoj praksi. Istina je da je još ogroman posao ispred nas, ali mi ćemo se sigurno u budućnoisti baviti proizvodnjom medicinskih uređaja. U okviru toga smo i osnovali našu novu fabriku TMD MCD koja će se isključivo baviti proizvodnjom medicinskih uređaja ovdje u Gradčcu, zaključio je naš sagovornik.

Britanski MD-TEC vršio je testiranja prototipa medicinskih uređaja koje su razvile kompanije iz cijelog svijeta. Među uređajima koji su testirani bili su i uređaji iz NASA-e, General motorsa, i drugih kompanija koje su na daleko višem tehnološkom nivou, poručili su iz TMD-a dodajući da su prezadovoljni jer je njihov respirator zadovoljio je sve potrebne kriterije.

(RTVTK)

Pročitajte...