Hoće li doći do poremećaja u snabdijevanju medicinskim kiseonikom u BiH?

Zbog pandemije COVID 19 potrošnja kiseonika u zdravstvenim ustanovama u Bosni i Hercegovini uvećana je i do pet puta, što poziciju kompanije Messer kao jedinog proizvođača medicinskog kiseonika u našoj zemlji čini dosta složenijom. Budući da je Klinika za plućne bolesti UKC-a Tuzla nedavno udvostručila kapacitete snadbijevanja medicinskim kapacitetom, raspitali smo se da li se može održati dosadašnji kontinuitet snabdijevanja zdravstvenih ustanova u BiH.

Novinarka: Devleta Brkić

Usljed povećane potrošnje medicinskog kiseonika zbog rasta oboljelih od COVID 19 zdravstvene ustanove se suočavaju sa problemom njegovog snabdijevanja. Tim povodom u javnosti se oglasila jedina kompanija proizvođač medicinskog kiseonika u BiH. Istakli su kako su trnutno prinuđeni da iz inostranstva uvoze tri puta veće količine kiseonika. Budući da je dostupnost kiseonika na inostranom tržištu vrlo otežana, od nadležnih institucija zatraženo je hitno iznalaženje rješenja za najavljeni poremećaj u snabdijevanju kiseonikom, potvrdio nam je direktor kompanije, Avdo Dedić.

– Mi imamo obezbijeđene količine do kraja sedmice. Imamo nešto malo i zaliha, i radimo na tome, kompanija Messer, da obezbijedimo količine i za naredne sedmice. Trenutno smo u kontaktu sa kliničkim centrima i sa bolnicama. Imali smo kontakt i sa Federalnim ministarstvom zdravstva, i zajedno radimo na rješavanju tog problema, istakao je Dedić.

Direktor tuzlanskog UKC-a Vahid Jusufović kazao nam je da su prije nekoliko dana obavješteni da bi moglo doći do umanjenja dostavljanja kiseonika. Jusufović ističe da se propisana količina kiseonika svakom pacijentu ne smije umanjiti i da do toga neće doći.

– Mi imamo kontinuiranu snabdijevanje i nemamo za sada nikakav problem. Ja se nadam da do nekog značajnijeg poremećaja ne može i ne smije doći. U svakom slučaju mi smo već obavijestili resorno ministarstvo, odnosno vladu i na taj način smo obavijestili i javnost da ćemo se potruditi da zajedno sa firmom Messer i odgovornim ljudima na državnom nivou, da se obezbijedi dovoljna kolkičina kiseonika iz uvoza. Ne mogu ni zamisliti situaciju u kojoj je jedna od važnih karika liječenja, a to je oksigena terapija, došla u pitanje, kazao nam je Jusufović.

Povećanjem broja hospitaliziranih na UKC Tuzla javila se i potreba za dodatnim snadbijevanjem klinika medicinskim kiseonikom, zbog čega je Klinika za plućne bolesti udvostručila kapacitete. Postavljen je dodatni spremnik za medicinski kiseonik sa kapacitetom od 6 tona.

Podsjetimo, zbog pandemije COVID 19 potrošnja kiseonika u zdravstvenim ustanovama u našoj zemlji uvećana je za pet puta. Uprkos otežanoj situaciji kada je riječ o snadbijevanju, naši sagovornici se nadaju da do značajnijeg poremećanja neće doći.

(RTVTK)

Pročitajte...