Karadžin: Mi ćemo podržati samo Vladu u kojoj ne bi bilo ministara iz SDA i PDA

Zahtjev 18 zastupnika Skupštine TK za sazivanje hitne sjednice Skupštine na kojoj bi trebala biti smijenjena aktuelna Vlada TK, još nije stigao na protol Skupštine TK, iako se taj akt čeka od prošle sedmice. Pokušali smo saznati da li je neko od zastupika ili stranaka promijenio mišljenje.

Zastupnici SDP-a, PDA, SBB-a i Naše stranke dali su svoj potpis za smjenu aktulene Vlade TK, no taj zahtjev zvanično nije predat u Skupštinu TK. Iako je bilo sastanaka i dogovora, dalje od toga se nije otišlo. Kantonalni odbor Naše stranke ne želi podržati Vladu u kojoj bi bili ministri iz Pokreta demokratske akcije ili iz Stranke demokratske akcije. Ranije su upravo iz Naše stranke istaknuli da ne žele ni da se stvara pravni vakuum, koji bi se mogao desiti ako bi aktulena Vlada bila smijenjena, a ne bude mogućnosti da se formira nova. Upravo zbog toga Naša stranka ne želi da zahtjev za smjenu Vlade bude upućen na protokol.

– Mi nismo za to da dođe do smjene vlasti ukoliko nisu se stekli uslovi za to da neko napravi stručnu i kompetentnu Vladu, s tim što bismo mi podržali samo Vladu u kojoj ne bi bilo ministara iz SDA i PDA. Mislim da smo jasni po tom pitanju. Mi treba da izdikutujemo sa najvećom opozicijonom strankom SDP-o, da vidimo gdje smo i koji su nam sljedeći koraci – kaže Zvjezdan Karadžin, predsjednik KO Naše stranke TK.

Napominje i da su Našoj stranci nejasni stavovi SBB-a, koji želi da smjeni aktuelnu Vladu, ali ne žele biti dio nove. Također, ne znaju ni kakav je stav Stranke za BiH.

– Pošto bi ona, kako sam ja razmio htjela da učestvuje u novoj vlasti, ali u slučaju da dođe do smjene. Mi ne znamo ni koji su njihovi stavovi. Jednostavno puno je stavri koje su nerješene u okviru toga i ovo su stvari koje je Naša stranka izdefinisala – dodaje Karadžin.

Ranije je Naša stranka iznijela stav da bi pri formiranju nove Vlade TK ključna trebala biti kompetencija, a ne stranačka pripadnost.

– Ukoliko budu konture nove Vlade jasne, koja će biti stručna, kompetentna i da može udovoljiti sadašnjoj teškoj situaciji onda će oni imati našu podršku uz predsuslov da tu nema ministara iz SDA i PDA – ističe Karadžin.

Kao razlog za smjenu Vlade Tuzlanskog kantona, koju podržavaju i zastupnici Naše stranke, navode se sporna zapošljavanja, činjenica da u Vladu nije imenovan Hrvat, što je Ustavna obaveza TK. Sporni su i sudski procesi koji su vođeni protiv pojednih već smjenjenih ministara. Premijer TK, Denijal Tulumović, stava je da je za boljitak TK u ovom trenutku važno jedinstvo i pozicije i opzicije. Na pitanje da li je moguća koalcija SDA i PDA, kaže da su sve opcije u politici moguće…

– Nadam se da će pravazići sitna politikanstva i da ćemo napraviti iskorak, a koja će Vlada biti i u kojoj strukturi to će vrijeme da pokaže. Ja se nadam da ćemo uz jedno restruktuiranje, na kome i insistiram, da u Vladi bude i predstavnik Hrvatskog naroda, i uz prekompoziciju slobodnih ministarstava i još neke prekompozicije, da ojačamo Vladu i da napravimo kvalitetan iskorak – dodaje Tulumović.

Da li će i kada biti održana hitna sjednica Skupštine TK ostaje neizvjesno, iako je 18 zastupnika potpisalo zahtjev kojim traže smjenu Vlade TK. Izvjesno je da opzicija ipak ne želi da stvara pravni haos na TK, koji bi mogao nastati ukoliko smjene, a ne imenuju novu Vladu.

Pročitajte...