Hoće li novi val koronavirusa uništiti turizam?

Od novog vala koronavirusa i neizvjesne jeseni strahuju turistički radnici. Ovogodišnja turistička sezona znatno je bolja nego prethodne godine. Turista je više, ponude su bolje i u TK. Međutim, novi val korona virusa mogao bi, kažu, uništiti turizam. Iz ministarstva trgovine, turizma i saobraćaja, te Turističke zajednice kantona kažu da imaju alternativni pla, a sve u cilju održivosti sistema.

U odnosu na proteklu pandemijsku godinu kada je sve bilo pod ključem, ove su se turisti vratili i u TK. Iako je broj noćenja u najmnogoljudnijem kantonu daleko ispod onog koji je bio 2019. godine, kapaciteti su uglavnom popunjeni. Turisti ponudom zadovoljni. U prvoj polovini ove godine, Tuzlanski kanton bilježio je vrlo slabu posjetu turista. I ministarstvo trgovine, turizma i saobraćaja suočilo se sa teškom situacijom kada je u određenom periodu dolazilo i do zatvaranja ugostiteljskih objekata, pa su im prva raspoloživa sredstva u ministarstvu dodijeljena kao pomoć. Riječ je oko 650 hiljada KM. Nedavno je raspisan i zatvoren Javni poziv i u oblasti saobraćaja, kojim se namjerava sa 800 hiljada maraka pomoći i ovaj sektor.

Turizam za vrijeme ljeta živi na području TK stava su u TZ TK. Odlična je kažu ovo šansa za domaći turizam, a spas ili plan B u slučaju odbrane od novog vala koronavirusa vide u projektima podrške. Poučeni iskustvima prošle godine, u novi val reklo bi se ulazimo spremnije. Tako se i u resornom ministarstvu planiraju nove aktivnosti. U slučaju nemogućnosti rada i djelovanja uslovljenog epidemiološkom situacijom, nastojanja resornog ministarstva i TZ TK jesu da se posvete strukturalnim radovima u smislu potpore. Do kada će pandemija trajati i hoće li biti jesenske turističke sezone, te do koje mjere će se napuniti državni i lokalni proračuni, zavisi od svakog od nas. Stoga, budimo odgovorni.

(Opširnije u videu).