Hoće li se kantoni u FBiH uključiti u nabavku vakcina protiv koronavirusa?

Prva isporuka “Pfizer” vakcina preko COVAX mehanizma u BiH trebala bi doći krajem januara, a najkasnije do 10. februara.  Kako bi bh. građani što prije bili u mogućnosti dobiti vakcinu , Savez strukovnih sindikata doktora medicine i stomatologije FBiH uputio je dopis federalnom ministarstvu zdravstva o važnosti nabavke vakcina putem federalnog i državnog nivoa. U slučaju da se nabavka sa državnog i federalnog nivoa zakomplikuje, postoji i mogućnost da se kantoni uključe u ovaj proces. Kako navode iz Saveza sindikata to bi bilo porazno. Smatraju da je ključno da svih 10 kantona izvrši pritisak na federalno ministarstvo zdravstva i da zajednički naprave strategiju interventnog uvoza vakcina.

Autor: Dino Dropić

Federacija BiH je kroz Covax mehanizam u prvom krugu nabavke osigurala 800.000 doza vakcina, proizvođača “Pfizer”. Nakon prve početne isporuke vakcine će se dalje dostavljati sukcesivno, u manjim pošiljkama svake sedmice. Savez strukovnih sindikata doktora medicine i stomatologije FBiH, uputio je dopis federalnom minsitarstvu zdravstva o važnosti nabavke vakcina. Dopis je trebao biti dostavljen i u sve kantone u federaciji, kako bi napravili zajedničku strategiju interventnog uvoza vakcina, koje će dalje uputiti ka federalnom ministarstvu. Sve u cilju brže nabavke vakcina.

 “Mi smo uputili ovaj dopis sa ciljem da se pokrenu sve strukture koje su odgovorne i nadležne za nabavku vakcine. U suštini sa državnog nivoa je trebalo to da ide, pa federalni a tek na kraju kantonalni ako se na ova dva nivoa ne pronađe rješenje. Prema tome kantoni trebaju da izvrše pritisak na federalnu vladu, odnosno federalno ministarstvo zdravstva da nabavka krene što prije. To je u suštini cilj. Ukoliko dođe do toga da pojedinačno kantoni nabavljaju sami sebi to će biti raspad sistema, ali eto na kraju krajeva možda budemo gledali i taj scenarij”, rekao je Admir Suljić potpredsjednik Saveza strukovnih sindikata doktora medicine i stomatologije FBiH.

Ukoliko nabavka sa državnog i federalnog nivoa bude ugrožena, postoji mogućnost da se kantoni uključe u ovaj proces. Dopis je pokazao rezultate u Zeničko-dobojskom kantonu gdje su predstavnici vlade već održali sastanak sa predstanivicima kompanije “Pfizer”. Cilj je obezbijediti sve resurse koje se tiču nabavke,  prijema i davanja vakcina. Zbog specifičnih okolnosti dopis nije upućen Tuzlanskom kantonu. Dajana Čolić ministrica za zdravstvo TK ističe da novčanih sredstava ima i ukoliko postoji mehanizam za nabavljanje vakcina putem kantonalnog minsitarstva i kriznog štaba,  procedura će biti pokrenuta.

 “Nemam konkretno informaciju za Zeničko-dobojski kanton sa kim  bi oni uopšte pokrenuli proceduru nabavke niti da li postoji mogućnost da mi kao kanton pokrenemo tu proceduru. Međutim ukoliko postoji ta mogućnost i ukoliko budemo uspjeli naći proizvođača koji je zainteresovan za komunikaciju i da nam se omogući nabavka naravno imamo ta sredstva i mi ćemo pokrenuti tu proceduru”, istakla je Dajana Čolić ministrica za zdravstvo Tuzlanskog kantona.

 Suština dopisa je nabavka vakcina u što kraćem roku. Savez strukovnih sindikata doktora medicine i stomatologije FBiH sutra će održati i sastanak sa federalnim ministarstvom zdravstva u cilju što brže nabavke odgovarajućih vakcina protiv koronavirusa.

Pročitajte...