Hodžić: Gračanica je primjer dobre privredne prakse

Delegacija Vlade TK, predvođena premijerom Kadrijom Hodžićem boravila je danas u posjeti Gračanici. Konstatovano je da je Gračanica, po svim ekonomskim parametrima privredno najrazvijenija lokalna zajednica u TK. Ovom prilikom razgovarano je projektima izgradnje deponije, okončanju izgradnje sportske dvorane, te projektima koji će spriječiti plavljenje rijeke Spreče. Premijer TK, Kadrija Hodžić, istakao je da je Gračanica pozitivan primjer dobrog odnosa sa privrednicima, te da bi trebali biti primjer i drugim lokalnim zajednicama TK.

Infrastrukturni projekti u Gračanici su mahom završeni, ali ono što treba realizovati je završetak radova na gradnji sportske dvorane. Tokom sastanka je naglašeno i da imaju problema sa gradskom deponijom, ali i sa saobraćajem.

– Upoznali smo ih i sa nekim problemima iz oblasti zdravstva, sa vodosnadbjevanjem za neke mjesne zajednice. Očekujemo za neke projekte podršku Vlade – naglašava Nusret Helić, gradonačelnik Gračanice.

Probleme u Gračanici izaziva plavljanje rijeke Spreče. Ministar poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva TK, Vahidin Smajlović istaknuo je da će ove godine za čišćenje i produbljavanje ove rijeke planirano 250 hiljada KM. Nedovoljno je iskorišten i projekt promjene namjene poljoprivrednog zemljišta. U prošloj je godini za ovaj projekt Vlkada TK izdvojila 1.900.000 KM, a realizovano je oko 200 hiljada. Kroz taj projekt moglo bi se pomoći poljoprivrednim proizvođačima koji se bore sa plavljenjem zemljišta. Resorno Ministastvo u fazi je izrade i projekata za utrošak novca od vodnih naknada.

– Ono što ova Vlada zaista želi u svom radu, jeste da uspostavio transparentnost i ravnomjerna raspodjela novca na TK – ističe Vahidin Smajlović, , ministar poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva TK.

Za Gračanicu kažu da je „od posla čaršija“. Uspješnu ekonomiju zasnivaju na partnerskom odnosu sa privrednicima, a Vlada TK želi da takav model uspostave i ostale lokalne zajednice na TK.

– Nikad privrednici od loklalnih vlasti nisu tražili pare, ali jesu tražili da otklanjamo „uska grla“ u rješavanju nekih pitanja – dodaje Nusret Helić, gradonačelnik Gračanice.

Tokom posjete delegacija Vlade TK posjetila je i tri firme, a vlasnici ovih firmi istaknuli su da je nedostatak radne snage veliki problem sa kojim se bore. Privrednici su stava i da je obrazovanju potrebna reforma. Vlada TK već je usvojila listu deficitarnih zanimanja koja će biti stipendirana u narednoj školskoj godini. Tu se neće stati…

– Mi ćemo zaista sve učiniti što je u našoj moći da izvršimo potrebne reforme – kaže Elvis Baraković, ministar obrazovanja i nauke TK.

Ove godine bit će ulaganja i u rekonstrukciju nekoliko školskih objekata u Gračanici. To se odnosi na zamjenu stolarije, krovova, rješavanje problema mokrih čvorova…

– Također, naveli smo i primjer dvije škole iz Gračanice koje su učesnici projekta „Pametne škole II“, čiji je cilj poboljšanje energetske efikasnosti – dodaje Baraković.

Intencija Vlade TK, naglašeno je danas, jeste ravnomjerno ulaganje u sve lokalne zajednice na TK. Podršku će dobiti svi projekti koji mogu pozitivno uticati na razvoj TK, a iskustva iz Gračanice mogu se koristiti za razvoj drugih sredina.