Krizni štabovi moraju koordinirano uvoditi mjere kako bi se suzbilo širenje virusa

Drastičan rast broja novoinficiranih je posljedica ne provođenja osnovnih epidemioloških mjera, poput nošenja maski, fizičke distance i higijene ruku. To je razultat ponašanja od prije 14 dana, kada smo bili puno opušteniji. Lockdown bi izazvao ozbiljne posljedice po vrlo krhku ekonomiju, stoga ugostitelji, turistički radnici, zanatlije, trgovci insistiraju da odluci o eventualnom totalnom zatvaranju prethodi donošenje jasnih ekonomskih mjera.


U Federaciji BiH broj novih pozitivnih na korona virus je 1 216, u Tuzlanskom kantonu broj pozitivnih u odnosu na testirane na dnevnom nivou je oko 25 %. Krizni štabovi potcrtavaju nužnost poštivanja epidemioloških mjera, no sprečavanje širenja virusa iziskuje koordinirane aktivnosti kriznih štabova na svim nivoima.

-Parcijalna rješenja pojedinih kriznih štabova koji sagledavaju samo lokalne prilike neće dati prave i kvalitetne razultate. Neophodno je sarađivati i sa regijom, jer Srbija uvodi lockdown, Hrvatska ga je imala u prethodnim mjesecima, sada su u nešto blažoj situaciji, smatra prim.dr.Bakir Nakaš, infektolog.

Kontinuitet u zasijedanju, te analiza rezultata donesenih odluka također su nezaobilazni i situaciji kada broj novih pozitivnih iz dana u dan raste.

-Lockdown može da poluči rezultate tek u jednom vremenskom periodu, to ne može biti dva ili tri dana, to treba biti najmanje dvije sedmice, a neki preporučuju i četiri sedmice. To je ustvari vrijeme maksimalne inkubacije kod određenog oboljenja, znači, minimum 14 dana mi moramo imati mjere zabrane kretanja da bismo vidjeli da li se broj novozaraženih evidentno smanjio ili se nastavio i dalje širiti, pojašnjava Nakaš.

Drastičan rast broja novoinficiranih je posljedica ne provođenja osnovnih epidemioloških mjera, poput nošenja maski, fizičke distance i higijene ruku.

-Ovo što sad imamo, ovakvo širenje, razultat je ponašanja od prije 14 dana, kada smo bili puno opušteniji i kada su krizni štabovi smatrali da je ovo kratkotrajno pogoršanje i da neće imati velike negativne efekte. Evidentno je da ovo pogoršanje nije kratkotrajno, da je vrlo ozbiljno, naglašava prim.dr.Bakir Nakaš, infektolog.

Lockdown bi izazvao ozbiljne posljedice po vrlo krhku ekonomiju, stoga ugostitelji, turistički radnici, zanatlije, trgovci insistiraju da odluci o eventualnom totalnom zatvaranju perthodi donošenje jasnih ekonomskih mjera.