I ove srijede u programu TK radija emisija “Bolje sutra”…

U sjeveroistočnoj Bosni, na području općine Srebrenica, pored jezera Perućac nalazi se Mjesna zajednica Osat. Sredina jezera predstavlja granicu između BiH i Srbije. Perućac je nastao pregrađivanjem rijeke Drine za potrebe hidroelektrane u Bajinoj Bašti u Srbiji. Površina ovog jezera je oko 12 kvadratnih kilometara, a dubina je 60 metara.   Kažu da je ovo treći kanjon u svijetu po dubini.

Netaknuta priroda i prelijepi pejzaži predstavljaju ogroman turistički potencijal. Kao i Banja Guber u Srebrenici, ovi potencijali su ostali neiskorišteni. Povratnici od toga nemaju koristi. Smještajni kapaciteti su slabi, a problematična je i putna infrastruktura.

Od oko 6000 prijeratnih stanovnika Mjesne zajednice Osat oko 1000 njih je ubijeno, a ostali raseljeni uglavnom u Sjedinjenim američkim državama, Evropi i Australiji. Neki su i na području Federacije Bbosne i Hercegovine. Mali dio protjeranih se vratio.

Kratak je ovo uvod odnosno preporuka da i ove srijede budete uz emisiju „Bolje sutra“ TK radija u kojoj se, ovoga puta, družimo upravo sa povratnicima u srebreničkoj Mjesnoj zajednici Osat.

Emisija, koju realiziramo u saradnji sa Federalnim ministarstvom za raseljene osobe i izbjeglice, je na rasporedu u 11.15 i u repriznom terminu, istoga dana, od 17.00 sati.

TK radio mreža predajnika: 87.90, 90.00, 90.3, 91,8, 99.8 i 104.4 MHz
TK radio online: http://radio.rtvtk.ba/

 

Pročitajte...