Iz Gradačca krenula pozitivna priča: Počeli “Dani šljive”- znak oporavka privrede u BiH

Danas je u Gradačcu otvoren 48. Međunarodni sajam poljoprivrede i prehrambene industrije “Dani šljive” koji traje do subote, 28. avgusta. “105 izlagača iz Bosne i Hercegovine, Hrvatske, Slovenije i Srbije predstavljaju šljive, te proizvode iz prehrambene industrije, mehanizacije. Prvi put na sajmu su i izlagači iz Indonezije. Svečanu vrpcu presjekli su ambasador ove, Bosni i Hercegovini prijateljske zemlje Roem Kono, premijer Tuzlanskog kantona Kadrija Hodžić i gradonačelnik Gradačca Edis Dervišagić. Sajam ima tradiciju dugu gotovo 50 godina i sa sobom donosi tradiciju ekonomskog razvoja, te pruža mogućnosti poticajnog razvoja, povezivanja ljudi kao i razvijanje povjerenja, naglasio je premijer Hodžić.

Grad Gradačac u naredna četiri dana centar je promocije domaće poljoprivredne proizvodnje i prehrambene industrije. Iz ovog grada danas je krenula jedna lijepa i pozitivna priča. 48. Sajam poljoprivrede i prehrambene industrije „Dani šljive Gradačac“, okupio je 105 izlagača iz BiH i zemalja regiona. Gradonačelnik Edis Dervišagić ističe da je mnogo problema pratilo organizaciju ovogodišnje sajamske manifestacije i to najviše epidemiološka ograničenja koja su uvedena zbog sprečavanja širenja koronavirusa, ali i dolaska izlagača.

– Akcenat smo stavili na kvantitet izložbenog prostora, i kvalatitet. Vjerujem da će posjetioci u ova 4 sajamska dana imati šta da vide. S druge strane vjerujem da ćemo kroz jedan sadržajan program stručnih radionica ispuniti i edukativni dio Sajma koji smo sebi postavili kao jedan od značajnijih ciljeva, dodao je.

Ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede TK Vahidin Smajlović istakao je da je ovaj sajam važan za grad Gradačac i cijelu BiH.

– Manifestacija na kojoj ćemo u najboljem svijetlu predstaviti domaću poljoprivrednu proizvodnju. Ovi sajmovi imaju mogućnost da prezentuju svoje proizvode i da pošaljemo jednu pozitivnu sliku da je poljoprivredna proizvodnja na TK bez obzira na sve poteškoće održiva i da ima perspektivu i potencijale, naglasio je ministar Smajlović.

Federalni ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Šemsudin Dedić izrazio je očekivanje da će ovaj tradicionalni sajam doprinijeti razvoju poljoprivredne, prehrambene industrije u Bosni i Hercegovini. Naglasio je da je Federacija BiH osigurala redovnost isplate poticajnih sredstava za proizvodnju.

– Svake godine suočavamo se s nekim klimatskim nepogodama poput suše, mraza i poplava zbog čega kapitalna podrška ruralnom razvoju omogućava realizaciju projekata navodnjavanja poljoprivrednog zemljišta i odvodnje vode ili nabavku protugradne zaštite, dodao je ministar Dedić.

Premijer TK, Kadrija Hodžić stava je da su ovakve sajamske manifestacije platforma za razmjenu ideja i poslovnih veza, jer su za privredu direktni susreti, te razmjena iskustava i kontakata okosnica poslovanja. Pohvalio je njegovanje tradicije održavanja ovog gradačačkog sajma, koji je izrastao u jedinstven brend. Njegovo održavanje ove godine znak je da je na pragu oporavak privrede, poručio je.

– Broj štandova, raznovrsnost proizvoda, to je jedna od najvećih lepeza poljoprivrednih proizvoda koje imamo u BiH. Sve pokazuje da je ovo indikator oporavka privrede, i to je značajna vijest za naše građane . Organizatori su prepoznali značaj Sajma, organizovali su ga na način na koji to čini dobrobit čitavoj zajednici. Dakle povezali su čitavu regiju, naglasio je premijer Hodžić.

Posebnu draž ovogodišnjem sajmu dat će i predstavljanje Ambasade Indonezije. Već su otvorene neke teme na koji način približiti poljoprivredno tržište BiH i Indonezije.

– Imamo potencijala za buduću saradnju, ne samo u trgovini, već i u industriji i poljoprivredi, kao i tehnologiji, istakao je Roem Kono, ambasador Indonezije u BiH.

Organizator 48. Međunarodnog sajma poljoprivrede i prehrambene industrije je Grad Gradačac, dok je suorganizator firma Boms Expo Gračanica. Prije presijecanja vrpce, upriličen je svečani prijem za zvanice na Kuli Zmaja od Bosne.

(RTVTK)