Iz Zavoda za javno zdravstvo TK apeluju na građane da se vakcinišu

Na području Tuzlanskog kantona do sada je prvom dozom vakcinisano 75.581 građana, dok je oko 45.233 revakcinisanih. Iz Zavoda za javno zdravstvo još jednom su apelovali stanovništvo da se imunizacijom zaštite od COVID-19 s obzirom da u našem kantonu raste broj zaraženih. Iako je Krizni štab naredio da se evidentira broj vakcinisanih u javnim institucijama, nadležne institucije Zavodu još uvijek nisu dostavile podatke.

Kada je u pitanju obuhvat imunizacije za uposlenike u segmentu javnog sektora, navode u Zavodu za javno zdravstvo TK, taj dio priče je započeo sa prvom donacijom Republike Srbije našem kantonu. Prikupljajući tada podatke o zainteresiranim uposlenicima javnih službi za vakcinaciju evidentirano je oko 4.000 onih koji su se željeli primiti vakcinu. Najveći broj zainteresiranih evidentiran je među prosvjetnim radnicima i službenicima MUP-a. U Zavodu za javno zdravstvo još uvijek ne raspolažu tačnim podacima koliko je vakcinisanih zaposlenika javnih institucija u TK.

Sva resorna ministarstva su dobila zadatak od Koordinacionog tijela Vlade TK da prikupe relevantne informacije upravo o stvarnom stanju broja vakcinisanih unutar ustanova koje pripadaju njihovom resoru. Cijeneći ono što smo mi uradili i ono što je prošlo kroz redovno informisanje, u odnosu na broj prijavljenih koji su bili zainteresirani u segmentu javnog sektora, odgovorno mogu reći da se sigurno radi o oko 70 do 80 posto osoba koje su primile vakcinu bez obzira na vrstu vakcine koja je tad bila na raspolaganju, kazala nam je v.d. direktorica Zavoda Maida Mulić.

Kada je u pitanju masovna imunizacija taj proces se za sada, u tehničkom smislu, odvija nesmetano budući da punktovi za vakcinaciju rade i tokom vikenda navodi Mulić, i dodaje da još uvijek postoji određena doza straha i nepovjerenja prema određenim proizvođačima vakcina.

– Tako da se sve svodi na individualni pristup jer se mora sa svakom osobom porazgovarati u smislu otklanjanja sumnji i strahova. Uvijek je veći intenzitet interesovanja kada je dostupna vakcina Pfizer. Iskreno, cijeneći sve što se radilo zadnjih 15 do 20 dana i usložnjavanja epidemiološke situacije imamo blagi pomak zainteresiranih u segmentu cijepljenja i vakcinom Astra zeneca i vakcinama kineskih proizvođača, dodaje Mulić.

Iz Zavoda za javno zdravstvo još su jednom apelovali na građane da se odluče za imunizaciju, jer kada je u pitanju COVID-19 vakcina jeste prvi izbor i najbolji način da se izborimo sa koronavirusom. Upravo nas vakcina štiti od težih oblika bolesti ali i od smrtnih ishoda.

(RTVTK)