Održana sjednica Zakonodavno-pravne komisije

Na današnjoj sjednici Zakonodavno pravne komisije razmatran je prijedlog Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o cestovnom prijevozu na području Tuzlanskog kantona kojim je, između ostalog, propisano ograničenje najveće dozvoljene brzine teretnih motornih do 7,5 tona.
“Također je propisano da fizičko lice može vršiti prevoz za vlastite potrebe motornim vozilom 1+8 sjedišta u putničkom prevozu, kaznene odredbe za prevoznike koji se bave vlastitim prevozom ukoliko naplaćuju od klijenata naknadu za prevoz”, kazala je Jasmina Lugavić, predsjednica Zakonodavno-pravne komisije Skupštine TK .
Uprava policije je pristupila Izmjenama i dopunama Zakona o policijskim službenicima kako bi mogla implementirati član 6. Zakona o unutrašnjim poslovima. U njemu je definisano da Uprava policije ima status budžetskog korisnika unutar budžetskog razvoja ministarstva i samostalno koristi sredstva za taksativnno navedene troškove, dodaje Lugavić.
“Uprava policije je donijela par izmjena i dopuna zakona koji se odnose na probni rad za policijske službenike, suspenziju policijskih službenika, rokove za vođenje disciplinskih i internih postupaka kada postoji osnovana sumnja da je učinjeni krivično djelo od strane policijskog službenika. Takođe,s donesene izmjene zakona u pogledu postupka unaprjeđenja policijskih službenika itd”,pojašnjava Lugavić.
Razmatran je i Nacrt zakona o kulturi.
“Prvi put se definiše pojam umjetnika i stručnjaka u kulturi kao fizička lica nositelja djelatnosti u kulturi. Uvodi se i registar fizičkih lica u oblasti kulture što bi trebalo da doprinese jačanju njihove uloge u kulturi. To je poseban status koji dodjeljuje Vlada TK, a koji podrazumijeva beneficiju u vidu ostvarivanja prava na doživotnu novčanu nagradu”, rečeno je na sjednici.
Podršku članova komisije dobio je i prijedlog odluke o saglasnosti na izmjene i dopune Finansijskog plana Zavoda zdravstvenog osiguranja TK za 2021. godinu. Zavod je morao pristupiti rebalansu budžeta čime je za potpisivanje kolektivnih ugovora sa ljekarima izdvojeno 4,5 miliona KM, rečeno je na sjednici. Sve tačke dnevnog reda biće upućene na dalju Skupštinsku proceduru.