U pripremi za sjednicu Skupštine: Zasjedala Komisija za privredu, ekonomsku i finansijsku politiku

U pripremi za sjednicu Skupštine koja će biti održana 14. septembra danas je zasjedala i Komisija za privredu, ekonomsku i finansijsku politiku Skupštine Tuzlanskog kantona. Na dnevnom redu bilo je razmatranje prijedloga Zakon ao izmjenama i dopunama Zakona o cestovnom prijevozu na području TK, te nacrta Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o policijskim službenicima i Zakona o kulturi.

Članovi Komisije za privredu, ekonomsku i finansijsku politiku Skupštine Tuzlanskog kantona razmatrali su i podržali prijedlog Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o cestovnom prijevozu na području TK. Izmjenama ovog zakona obrtnicima se omogućava registrovanje više vozila.

– Na neki način je to bila izražena potreba koja se u prethodnom periodu stalno ukazivala od strane fizičkih lica koja obavljaju samostalnu djelatnost, tako da smo pokušali da poboljšamo taj zakonski regulatorni okvir u cilju omogućavanja boljeg i bržeg poslovanja tih fizičkih lica, kazao nam je predsjednik Komisije Jakub Suljkanović.

Na današnjoj sjednici razmatran je i podržan i Nacrt Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o policijskim službenicima TK.

– Ovo je još uvijek slaganje kockica kroz izmjene tog Zakona. Tada su MUP i Uprava policije razdvojeni na dvije odovojene budžetske jedinice, tako da je finansijska stabilnost Uprave policije zahtjevala i određene korekcije kroz zakonsku regulativu, naglašava Suljkanović.

Članovi Komisije podržali su i nacrt Zakona o kulturi. Kako je istsknuto naon više od 20 godina TK dobit će jedan savremeniji regulatorni okvir kada je u pitanju kuktura. Izvještaj o radu JP RTV TK za 2020. godinu nije dobio potrebnu većinu za usvajanje na danas održanoj sjednici Komisije za privredu, ekonomsku i finansijsku politiku. Također, razmatran je i usvojen prijedlog Odluke o davanju saglasnosti na Izmjene i dopune Finansijskog plana Zavoda zdravstvenog osiguranja TK za 2021. godinu.

(RTVTK)

Pročitajte...