OHR o dešavanjima u TK: Moraju se poštivati ustavni i pravni poredak

Na posljednja politička dešavanja u TK reagirao je OHR. Dok se čeka detaljije političko mišljenje iz ovog tijela poručuju da sve institucije, politčke stranke i njihovi predstavnici moraju poštivati ustavni i pravni poredak u TK. Podjećamo, nako održavanja dvije odvojene sjednice Skupštine TK Vlada je na vanrednoj sjednici prema odredbama Ustava TK konstatirala nastupanje vanrednih prilika.

Novinarka: Devleta Brkić

U reakciji koju posjeduje Federalna televizija navodi se da će OHR-u trebati vremena za pravno mišljenje, a prije nego budu mogli dati potkrijepljeno mišljenje na temelju svih informacija koje očekuju, poručili su da “OHR pažljivo prati razvoj situacije u TK. U načelu sve institucije političke stranke i njihovi predstavnici moraju poštivati ustavni i pravni poredak te se uzdržavati od aktivnosti koje stavljaju na kušnju ili ugrožavaju vladavinu prava”, kaže se u pomenutoj rekaciji OHR.

Potpredsjednik Skupštine TK Boris Krešić kazao nam je da smatra da se prije poduzimanja bilo kakvih postupaka moralo čekati na odluku Ustavnog suda FBiH o pitanju zaštite vitalnog nacionalnog interesa, koje je na sjednici Skupštine, kada je pokušana smjena Vlade TK, pokrenuo predsjednik Skupštine Žarko Vujović.

– Slična situacija je, kao što je rekao i sam predsjednik Skupštine, bila 2011. godine, kada su se donosile odluke mimo toga uzimajući u obzir da je pokrenut vitalni nacionalni interes. Jučer smo prema mom mišljenju imali jedan puč određenih zastupnika u Skupštini TK, koji su kršeći Poslovnik sazvali neku sjednicu, sastali se u Skupštini TK gdje su donijeli neke neustavne odluke, kazao nam je Krešić.

Prema mišljenju Krešića Tuzlanski kanton bi trebao funkcionisati sasvim normalno, s obzirom da je Vlada TK proglasila vanredne okolnosti te je na jučerašnjoj sjednici usvojila Budžet za 2021. godinu i Finansijski plan Zavoda zdravstvenog osiguranja.

– Jučer se prvo nije sastala cjelokupna Skupština, nije bilo kvoruma, a sa druge strane pojedini zastupnici izgleda sebi daju za pravo da se mogu sastajati u nekim prostorijama i donositi odluke mimo Ustava TK i Poslovnika koji je na snazi. Mislim da će Vlada raditi normalno. Predsjednik Skupštine će, ja mislim, u ponedjeljak biti na svom radnom mjestu, koje mu i pripada. A svi oni koji nemaju određeni dokument ili određeni akt da su postavljeni na određena mjesta, mislim da trebaju krivično odgovarati za takvo stanje koje su proizveli, zaključio je Krešić.

Podsjetimo, nova skupštinska većina koju čine SDP, PDA, SBB i Naša stranka jučer je održala paralelnu sjednicu hitnog karaktera na kojoj su, kako su naveli, smijenili dio rukovodstva Skupštine i Vlade TK. Međutim, zbog postojanja osnova sumnje na izvršenje više krivičnih djela u stjecaju s počinjenim grubim kršenjem ustava, zakona i poslovnika Skupštine TK, premijer Denijal Tulumović i predsjednik Skupštine Žarko Vujović su podnijeli krivične prijave protiv više osoba. Tim povodom kontaktirali smo Kantonalno tužilaštvo TK gdje nam je rečeno da još uvijek ne mogu davati nikakve informacije, te da očekuju da bi početkom radne sedmice trebali zaprimiti predmet. U MUP-u Tuzlanskog kantona također nam je rečeno da se povodom jučerašnjih dešavanja u prostorijama Skupštine TK ne mogu očitovati prije ponedjeljka. Kako nezvanično saznajemo već su počela određena saslušanja.

(RTVTK)

Pročitajte...