Izbjeglice u Siriji bore se sa zimom: U kampovima lože dječiju odjeću (FOTO)

– Humanitarne organizacije ove godine su pomoć za zagrijavanje uspjele obezbijediti za svega 20 posto izbjeglica u kampu

IDLIB (AA) – ESREF MUSA/ BURAK KARACAOGLU – Desetine hiljada izbjeglica boravi u izbjegličkim kampovima na sjeveru Sirije, u blizini granice s Turskom, a mnogi od njih u kampu ove godine osmi put u teškim uvjetima dočekuju zimu, piše Anadolu Agency (AA).

Humanitarne organizacije ove godine su pomoć za zagrijavanje uspjele obezbijediti za svega 20 posto izbjeglica u kampu. Oni koji to nisu dobili, iako svjesni da je to opasno po njihovo zdravlje, da bi se zagrijali unutar kampa lože plastiku i najlon. Često se dešava da lože odjeću svojih mališana.

Umm Ahmet, 43-godišnja Sirijka iz grada Hame boravi u izbjegličkom kampu “Sjeme revolucije” u blizini Idliba.

“Ponekad dane provodimo u bolnici. Pokušavamo nabaviti lijekove. Nismo u stanju da nabavimo peć, jer nemamo novce. Kako bi se ugrijali ponekad ložimo i vlastitu odjeću”, istakla je Um Ahmet.

Ahmet Abu Suleyman, koji također boravi u istom kampu, ističe kako su djeca u kampu često bolesna.

“Zima je teška. Nemam priliku da se zaposlim. Kada bih to mogao našao bih način da se ugrijemo. Ložimo kartone, najlone, gumu, plastiku, što god nađemo. U momentima kada nismo u stanju pronaći nešto za ogrijev, ložimo i odjeću naše djece”, poručio je Suleyman.

Brojni su mališani u kampu koji ne idu u školu, umjesto toga unutar i van kampa svakodnevno tragaju za stvarima koje će naložiti i omogućiti porodici da se zagrije.

Kasim Sukair iz Hame ima svega osam godina. Vrijeme u kampu provodi tragajući najlonom, plastičnim kesama i obućom, koju će kasnije naložiti.

Isto to čini i 10-godišnji Selim Junaid.

“Od jutra do mraka tražimo najlon. Niko nam ne daje ogrijev, nemamo novce da kupimo”, kazao je Junaid, koji dodaje kako je njegov brat obolio zbog dima koji udiše.

“U bolnici nam se javlja veliki broj ljudi s respiratornim tegobama, posebno trudnice i djeca. Nakon što se obave sve pretrage, pretežno dolazimo do zaključka da ove tegobe nastaju zbog neadekvatnih metoda zagrijavanja”, kazao je za AA doktor Abdullah Ammuri.

On je uputio poziv da se pomogne stanovnicima u kampu.

Pročitajte...