35 C
Tuzla,BA
Srijeda, 28 Jula, 2021
Naslovna Izdvojeno Izborne prevare u Srebrenici: Tužilaštvo BiH naredilo istragu, osumnjičeno više osoba, pretresi...

Izborne prevare u Srebrenici: Tužilaštvo BiH naredilo istragu, osumnjičeno više osoba, pretresi i u TK

Po nalogu Tužilaštva BiH, pripadnici SIPA-e od jutros vrše pretrese na četiri lokacije u Tuzlanskom kantonu i na području Srebrenice. 

– Aktivnosti se odnose na osobe osumnjičene za nezakonite radnje u vezi izbornog procesa 2020. godine. Po nalogu tužilaca Tužilaštva BiH, policijski djelatnici SIPA-e, vrše pretrese na nekoliko lokacija na području Tuzle i Srebrenice – potvrdio je za Faktor portparol Tužilaštva BiH Boris Grubešić.

Aktivnosti se, pojasnio nam je dalje, provode u okviru predmeta Tužilaštva BiH u kojem se više osoba sumnjiči za udruživanje radi činjenja krivičnih djela, te krivična djela povrede biračkog prava i nedozvoljenog korištenja ličnih podataka.

– Nezakonitosti koje se istražuju odnose se za izborni proces iz 2020. godine i navode o manipulacijama i nezakonitostima oko prijava građana za glasanje iz inostranstva. U interesu rada na predmetu više informacija u ovom trenutku ne možemo davati – kazao je Grubešić.

Portparol SIPA-e Luka Miladinović potvrdio je za Faktor da pripadnici ove policijske agencije od jutros na četiri lokacije u Tuzlanskom kantonu i u Srebrenici pretresaju stambene i poslovne objekte koja koriste tri osumnjičene osobe.