Izetbegović: Nikada nećemo zaboraviti ni žrtve, ni zločince

Haški tribunal je institucija Ujedinjenih naroda i on time predstavlja cijeli civilizirani svijet. Stoga presude tribunala treba posmatrati u ovom kontekstu i svjetlu, iskreno ih prihvatiti i provesti – izjavio je u Sarajevu član Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović komentarišući današnju presudu u Haškom tribunalu u predmetu “Prlić i drugi”.

Sud je, kako je dodao, svoju posljednju presudu izrekao Jadranku Prliću i grupi i utvrđeno je da je ova skupina čelnika Hrvatske Republike Herceg Bosna učestvujući u udruženom zločinačkom poduhvatu zajedno s tadašnjim čelnicima Hrvatske, na čelu s tadašnjim predsjednikom Franjom Tuđmanom, nastojala uspostaviti etnički hrvatski entitet u granicama Banovine Hrvatske iz 1939. godine i stvoriti pretpostavke za njegovo pripajanje Hrvatskoj.

Izetbegović je dodao da je Vijeće utvrdilo da je postojao međunarodni oružani sukob i stanje okupacije, odnosno stvarne vlasti Hrvatske u pojedinim općinama BiH.

– Izražavam svoje duboko saučešće sa svim žrtvama ovog besmislenog zločinačkog poduhvata. Nikada nećemo zaboraviti ni žrtve, ni zločince. Na ovaj način stavljen je međunarodni pečat na tamni dio istine o razlozima stvaranja i načinu djelovanja HZHB, o dijelu ciljeva i o ulozi tadašnjeg rukovodstva Hrvatske u proteklom ratu. Hrvatska politika je ona koja se kreirala u Zagrebu i u BiH, predomišljala se, lutala, borila se sama sa sobom i imala dva lica. Jedno lice je neuspjeli udruženi zločinački poduhvat koji je nanio strahovite patnje i napravio gubitnicima i Bošnjake i Hrvate. Drugo, svijetlo lice hrvatske politike je ono koje se borilo i izborilo za prestanak sukoba, koje se brinulo o protjeranim Bošnjacima i u vremenu rata, omogućilo postizanje Washingtonskog sporazuma i borbu postrojbi Armije RBiH i HVO-a rame uz rame do kraja rata – kazao je Izetbegovaić.

Dodao je da se sud bavi ratnim zločinima i zločincima, dakle tamnom stranom stvari.

– Mi ćemo zauvijek pamtiti zlo i zločince, ali želimo vidjeti prevagu i ostvariti saradnju sa svijetlom, civiliziranom stranom hrvatske politike i u Hrvatskoj i u BiH, uvjereni da su Bošnjaci i Hrvati u stanju, na istini, kao na čvrstom temelju, izgraditi buduće prijateljske, obostrano korisne odnose – istakao je Izetbegović.

Dodao je da je bitno da Hrvatska i Hrvati u BiH dožive određenu katarzu, da se pomire s istinom i da odustanu od ovakvih projekata, što bi, kako je kazao, za njega kao Bošnjaka bilo dovoljno.

– Bilo je šta je bilo. Bio je pokušaj cijepanje Bosne i Hercegovine. Hrvatska je izvršila agresiju na BiH, pomogla u etničkim čišćenjima. To je prošlost. Također u toj prošlosti Hrvatska je i pomogla i BiH i Bošnjacima i mi smo spremni da pojačamo tu svijetu stranu tih odnosa i pokušamo napraviti odnose na obostranu korist Hrvatske i BiH – prokomentirao je Izetbegović.

Pročitajte...