Reisu-l-ulema o presudi zvaničnicima tzv. Herceg-Bosne: Uzmimo pouku iz prošlosti i okrenimo se budućnosti

– Reisu-l-ulema IZ u BiH Husein ef. Kavazović je, komentarišući odluku Žalbenog vijeća Haškog suda zvaničnicima tzv. Herceg-Bosne, istakao da su ovakve presude jedinstvena historijska prilika za suočavanje sa prošlošću

SARAJEVO (AA) – Reisu-l-ulema IZ u BiH Husein ef. Kavazović je, komentarišući odluku Žalbenog vijeća Haškog suda zvaničnicima tzv. Herceg-Bosne, istakao da su ovakve presude jedinstvena historijska prilika za suočavanje sa prošlošću, javlja Anadolu Agency (AA).

“Presude suda u Hagu su jedinstvena historijska prilika koju ne smijemo propustiti, prilika da se suočimo sa prošlošću, da osudimo politike koje su donijele toliko zla i patnje svim ljudima na ovim prostorima. Tu priliku ne smijemo propustiti. Moramo to uraditi zbog žrtava i zbog budućnosti naše djece”, kazao je Kavazović.

Istakao je i kako je veoma očito da se političke elite same ne mogu dogovoriti oko onoga što se dešavalo devedesetih.

“One same nisu preuzele političku niti moralnu odgovornost za ono što se dešavalo i nisu dovele do povratka povjerenja. Zato nam trebaju strani arbitri, a mi vidimo da osim suda u Hagu nemamo nekoga ko bi nam pomogao da dođemo do zajedničke istine, istine bez koje nema pomirenja”, rekao je Kavazović.

Na kraju je naglasio kako se ne može učiti iz grešaka ako se tvrdi da ih nije bilo, i da nije bilo zločina.

“Ne možemo učiti iz naših grešaka ako tvrdimo da ih nije bilo. Zato još jednom apelujem na sve da ne poistovjećuju čitave narode sa djelima zločinaca i politika koje su nas dijelile i stvarale etnički ‘čiste’ prostore. Tim politikama se ovih dana sudi, ne narodima. Ali se i narodi, zajedno sa svojim elitama, jasno od njih moraju distancirati”, istakao je reisu-l-ulema IZ u BiH.

Dodao je i kako je potrebno uzeti pouku iz prošlosti i okrenuti se budućnosti.

“Historijsku priliku moramo iskoristiti, uzeti pouku iz prošlosti i okrenuti se budućnosti, uvijek u prvi plan stavljajući žrtve a ne njihove dželate“, kazao je Kavazović.

Pročitajte...