Izetbegović u New Yorku: BiH očekuje kandidatski status za članstvo u EU

Predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Bakir Izetbegović susreo se u New Yorku se s generalnim sekretarom Ujedinjenih naroda Antonijom Guterresom s kojim je razgovarao o trenutnoj političkoj situaciji te napretku koji je BiH ostvarila na putu evroatlantskih integracija.

Izetbegović je naglasio da BiH očekuje dobijanje kandidatskog statusa za članstvo u Evropskoj uniji, te aktivaciju Akcijskog plana za članstvo (MAP) na putu prema Sjevernoatlantskom savezu (NATO).

Guterresa je Izetbegović informirao i o nivou provedenih reformi, te napretku bh. ekonomije, a razgovarano je o odnosima u regiji i njihovim refleksijama na Bosnu i Hercegovinu.

Saradnja BiH i Ujedinjenih nacija obostrano je ocijenjena vrlo dobrom, a sagovornici su istakli posebnu važnost projekta “Dijalog za budućnost – promocija suživota i različitosti u BiH”, koji bi se u drugoj fazi trebao proširiti i na zemlјe regije.

Predsjedavajući Izetbegović potcrtao je posvećenost BiH provedbi UN-ovog Programa održivog razvoja “Agenda 2030”, saopćeno je danas iz Službe za odnose s javnošću Predsjedništva BiH.

(RTVTK/FENA) M.L.