Jesen i koronavirus?

Dolaskom jeseni i zime  povećan je broj osoba koje obolijevaju od sezonske gripe, nažalost, većina simptoma sezonske gripe  su simptomi koji prate Covid 19 tako  da je vrlo teško razlikovati oboljenja. Zbog meteoroloških promjena, sa strahom  se iščekuju nadolazeći mjeseci.

“Iskoristili smo priliku za vrijeme ljeta i  smanjenja broja slučajeva zaraze da se koliko toliko pripemimo za jesen. U narednom periodu jeseni svakako da očekujemo povećan broj pozitivnih slučajeva zaraze. Sama činjenica koja ide u prilog tim očekivanima jeste da se zahladnjenjem  vremena sve više vremena provodi u zatvorenim prostorima, veći je kontakt osoba u zatvorenom prostoru  i samim tim očekujemo da se virus lakše širi.”- Dajana Čolić, ministrica zdravstva TK

Dolaskom  hladnijeg  vremena zaraza se razbuktala i širom Evrope. Mnoge zemlje strogo ograničavaju svakodnevne aktivnosti  a neke se pripremaju na petnaestodnevni lockdown. U našoj državi ali i kantonu radikalne mjere poput lockdowna su posljednja opcija.

“Ono što smo mi od federalnog i kantonalnog nivoa planirali da ne radimo je upravo taj lockdown koji smo imali krajem marta početkom aprila. Naglašavam i kao zdravstveni radnik i kao predsjednica Kriznog štaba  Ministarstva zdravstva TK, ljudski život nema cijenu. Ukoliko zaista budemo u obavezi, ukoliko bude toliki broj pozitivnih slučajeva, toliko opterećenje na zdravstveni sistem, ne daj Bože veliki broj smrtnih slučajeva mislim da niko neće ni razmišljati da li treba ili ne treba taj potez.”- Dajana Čolić, ministrica zdravstva TK

Najjednostavnije mjere zaštite  a koje su se ujedno pokazale i kao najbolje su pranje i dezinfekcija ruku, držanje fizičke distance te izbjegavanje većih okupljanja.