Jučer počela isplata egzistencijalnih naknada za borce mlađe od 57 godina

Prema informacijama iz Ministarstva za boračka pitanja TK jučer je počela isplata egzistencijalnih naknada za borce mlađe od 57 godina. Manji broj korisnika, kaže resorni ministar Fedahija Ahmetović, novac nije dobio zbog neaktivnih računa.

Do sada je na TK pravo na egistencijalnu novčanu naknadu ostvarilo 4.976 boraca koji su mlađi od 57 godina i za koje isplatu vrši Ministarstvo za boračka pitanja TK. Vlada TK prošle je sedmice utvrdila da će koeficijent za obračun novčane egzistencijalne naknade za januar iznositi 1,00, a visina osnovice za prva tri mjeseca ove godine 4,00 KM.

– Mi smo već pustili naloge prema banka, i koliko ja imam saznanja već je jučer počela isplata – ističe Fedahija Ahmetović, ministar za boračka pitanja TK.

Ministarstvo za boračka pitanja Tuzlanskog kantona, raspisalo je Konkurs za dodjelu stipendija učenicima i redovnim studentima. Pravo na dodjelu stipendija po ovom Konkursu ima dijete poginulog, umrlog i nestalog branioca, ratni vojni invalid, dobitnik ratnog priznanja i odlikovanja, demobilisani borac, dijete ratnog vojnog invalida, dijete dobitnika ratnog priznanja i odlikovanja i dijete demobilisanog borca, ukoliko imaju status redovnog studenta.

– Obzirom da se radi o raspodjeli oko 1,4 miliona KM, 700.000 će dobiti učenici srednjih škola, a 700.000 KM studenti dodiplomskog studija. Dakle, radi se o jednakoj raspodjeli na oba konkursa. Učenici će ostvariti stipendije u iznosu od 720 KM za srednju školu i 1080 KM za studente dodiploskog studija – dodaje ministar Ahmetović.

Kriteriji po kojima se ostavaruje pravo na stipendije isti su kao i prethodnih godina, s tim da je osnovni kriterij imovinski cenzus.

– Dakle, članovi porodice koji prelaze prosječna primanja 50,1 posto prosjeka FBiH, ne mogu ostvariti pravo na ovu stipendiju – napominje Ahmetović.

Konkurs je objavljen u ponedjeljak i bit će otvoren 15 dana.

Pročitajte...