Jusufović: Ponosan sam na zaposlenike UKC-a koji su prošlu godinu podnijeli kao da su bili u ratnom stanju

Godinu koja je na izmaku kada je u pitanju rad Univerzitetsko kliničkog centra Tuzla obilježila je pandemija koronavirusa. Godina je počela vrlo intenzivno sa dosta razvojnih projekata, a iz menadžmenta tuzlanskog UKC-a ističu kako su početak 2020. godine dočekali sa zamahom transplantacijske medicine, te krenuli sa novim tarapeutskim i dijagnostičkim procedurama. O radu ovog Kliničkog centra u ovoj godini razgovarali smo s direktorom Vahidom Jusufovićem.

Uprkos pandemiji koronavirusa, koja je jako uticala na funkcionisanje zdravstva, privrede, školstva, odnosno svih sfera ljudskog života, menadžment UKC-a Tuzla, perjanice zdravstva u našem kantonu, uspio je održati sistem, te ovu po svemu specifičnu godinu okončati pozitivnim poslovnim rezultatom. Kako ističe direktor ove ustanove prof. dr. Vahid Jusufović rezultat je to podrške koju je menadžment imao od strane Upravnog odbora.

– Imao sam iza sebe jako dobar Upravni odbor, djelovali smo komplementarno. Mogu otvoreno da kažem da sam veoma zadovoljan i ponosan na sve zaposlenike UKC-a koji su ovu godinu podnijeli kao da su bili u ratnom stanju. Vidi se to jedno iskustvoi i entuzijazam, jer je većina ovih uposlenika upamtila rat, tako da se dio tih iskustava i te žilavosti i prkosa prenio i na ovu godinu. Tako da su ljudi odradili svoj posao dobro – dodaje Jusufović.

Direktor Jusufović naglašava da će sigurno jedan dio pacijenata biti nezadovoljan jer su druge usluge zbog pandemije pružane u manjem obimu, dodajući da uprkos svemu hladni operativni program nije potpuno ugašen.

– Uspjeli smo ipak da zanovimo i dio medicinske opreme, da vratimo jedan dobar dio dugova koje smo imali prema dobavljačima. Ulazimo u iduću godinu sa pet miliona maraka manje dugova prema dobavljačima nego što smo imali u prethodnim godinama. Prema izvještaju ekonomsko-finansijske službe i svim projekcijama ovu ćemo godinu završiti sa pozitivnim rezultatom. Tako da imamo planove i za iduću godinu. Završili smo i nabavku dijela značajne medicinske opreme.

Uprkos pandemiji Univerzitetsko klinički centar Tuzla u godini koja je na izmaku uradio je i značajan broj operativnih zahvata. Prema tvrdnjama direktora Jusufovića čak za 300.000 maraka probijene su ugovorene kvote sa Federalnim fondom osiguranja za invazivnu kardiologiju.

– Slična je situacija sa kardiovaskularnom hirurgijom, sa onkologijom. Hematologija i u pandemiji koronavirusa nije prekidala transplantacijski program. Transplantacije matičnih ćelija koštane srži. Naravno, ostali smo u zaostatku sa transplantacijom viseralnih organa iz razumljivih razloga, jer pacijente koji bi posle išli na imunospresivnu terapiju nismo mogli i nismo smjeli iztložiti riziku da obole od korone, što bi moglo završiti jako tragično. isto tako kolege na ortopediji, na abdominalnoj hirurgiji. kompletna hirurgija je skoro smanjila listu čekanja operacija pacijenata sa različitim vrstama tumora skoro na nulu. Na nekim klinikama smo ostvarili skoro iste rezultate kao i u 2019. Sa druge strane imamo maksimalno povećan broj dijagnoza, dijagnostičkih i tarapeutskih procedura koje su vezane za bolest koju nismo nikada liječili, a to je covid 19.

Na UKC Tuzla u toku 2020. godine pristiglo je i dosta donacija, kako od strane međunarodnih organizacija, tako i od domaćih društveno odgovornih kompanija, koje su u vremenu pandemije veoma značajne, poručeno je sa UKC-a.

Pročitajte...