Kada će u Zavod za javno zdravstvo TK stići vakcine iz Srbije?

Vakcine koje je Srbija, zahvaljujući angažmanu kantonalne Vlade donirala Tuzlanskom kantonu nalaze se u Federalnom zavodu za javno zdravstvo, a određena količina je data Agenciji za lijekove kako bi se uradila potrebna analiza. Riječ je o 5.000 doza vakcina proizvođača AstraZeneca.

– 40 doza je dato u Agenciju za lijekove gdje će se uraditi kontrola kvaliteta, i nakon što nalaz bude gotov vakcine će biti distribuirane na područje TK. Mi očekujemo da bi nekad sl.sedmice trebala biti isporuka, kazala nam je Jasmina Brkić Džambić, epidemiolog ZZJZ TK.

Budući da se radi o vakcinama koje su došle kao rezultat aktivnosti Vlade TK a ne putem Zavoda za javno zdravstvo Federacije Bosne i Hercegovine, vakcine će se iskoristiti za imunizaciju medijskih radnika i osoba zaposlenih u važnijim javnim službama.

– Kao što su prosvjeta, policija, vatrogasci, veterinari, inspektori i bit će uključeni studenti pete i šeste godine Medicinskog fakuleta. Prvo se mora napraviti raspodjela s obzirom na spiskove koje nam dostave usanove. Broj doza je ograničen, tako da će na raspolaganju biti 4.960 doza, i na osnovu raspodjele vakcine će biti distribuirane domovima zdravlja koji će odraditi vakcinaciju, istakla je naša sagovornica. ,

Podsjetimo, Vlada TK zadužila je Zavod za javno zdravstvo da sačini spiskove zainteresiranih iz navedenih grupa.

(RTVTK)

Pročitajte...