Kako koristiti 3D printer u nastavi – Tema seminara u Tuzli

Profesori informatike iz srednjih škola sa područja Tuzlanskog kantona prisustvovali su danas u Tuzli seminaru o primjeni tehnologije 3D printanja. Ulogu domaćina imala je Mješovita srednja Hemijska škola, a suorganizator je Pedagoški zavod Tuzlanskog kantona. Ova škola prva je na području Kantona u nastavu uvela upotrebu 3D printera.

piše Azra Mešić

Nema ograničenja vezanih za to šta sve možemo printati u tri dimenzije zahvaljujući printeru koji uz malo truda može imati svaka obrazovna ustanova, kažu u tuzlanskoj Mješovitoj Srednjoj Hemijskoj školi. Oni su ga osvojili na takmičenju u kojemu je sudjelovalo 270 škola iz 128 zemalja Evrope i Azije. Koriste ga već 10 mjeseci.

– Ovdje je riječ o alatu. Printer je alat pomoću kojeg pravimo druge alate i objekte koji su nam potrebni svakodnevno. Naši farmaceuti koj eobrazujuemo u Školi npr. imaju kalupe za sapune i preparate, onih oblika koje mi želimo i laboratorijsku opremu koja je za kupiti jako skupa. Tu nam je pomogao 3D printer, kaže za RTVTK Arif Švraka, direktor MSŠ Hemijske škole u Tuzli.

Da svoje iskustvo prenesu drugima u saradnji s Pedagoškim zavodom Tuzlanskog kantona profesori i menadžment Hemijske škole organozovali su stručno predavanje za oko 50 svojih kolega iz 33 srednje škole. Predavač, iz kompanije koja na tržištu zastupa proizvođača ovog uređaja, kaže da se zahvaljujući tehnologiji učenicima, ali i studentima može lakše dočarati primjena prirodnih nauka.

– Oni ne razumiju zašto uče hemijske formule. Ne razumiju zašto im trebaju matematičke formule i to mora da se promjeni kroz način i prostup njima. 3D printeri omogućavaju da se taj pristup skroz promijeni, zato što se iz virtuelnog svijeta stvari vraćaju u analogne, pojašnjava Svetozar Kolesar, predavač na seminaru.

Osim demonstracije rada printera, profesori iz srednjoškolskih ustanova sa područja Tuzlanskog Kantona imali su priliku isprobati i prateći softver za dizajn.

Pročitajte...