Karadžin: Plan će se usaglašavati sa potrebama građana

Ministarstvo prostornog uređenja i zaštite okolice Tuzlanskog kantona izradilo je Nacrt Regulacionog plana lokaliteta Zlača, a ovaj dokument trenutno je fazi javne rasprave. Riječ je o sveobuhvatnom dokumentu čija je osnovna namjena uređenje lokaliteta Muška voda, Djevojačka pećina i Zlača.

Regulacioni plan lokaliteta Zlača obuhvata područje površine skoro 76 hektara, koje se nalazi u sjevernom dijelu prostora Zaštićnog pejzaža “Konjuh”, na teritoriji općine Banovići i grada Živinice. Regulacioni plan lokaliteta Muška voda obuhvata područje površine gotovo 32 hektara koje se nalazi u jugozapadnom dijelu prostora Zaštićenog pejzaža „Konjuh”, na teritoriji općine Kladanj. Regulacionim planovima je predviđeno intezivnije opremanje društvenom, turističkom i rekreativnom infrastrukturom lokaliteta Zlača i Muška voda. To će, pak, stvoriti uslove za razvoj turizma kao primarne djelatnosti.

– U okviru toga su planirane razne forme turističkih sadržaja koji idu od zimskog turizma, vikend turizma, pa do naučno-obrazovnog turizma. Tu se podrazumjeva izgradnja hotela, bungalova, razne sportske sadržaje i saobraćajnice gdje je planirano da se izgradi staza za voz Čiru – naglašava Zvjezdan Karadžin, ministar prostornog uređenja i zaštite okolice TK.

Posebna pažnja je posvećena lokatitetu Djevojačke pećine, koja se prostire na 9 hektara i nalazi se u Brateljevićima u južnom dijelu Zaštićenog pejzaža “Konjuh”.

– I što je posebno bitno, to je jedan biser, što se tiče BiH. Ta pećina je po mnogo čemu osebujna – ističe Karadžin.

Nakon sprovedene javne rasprave dostavljene su primjedbe građana iz Kladnja i Banovića. Iz Kladnja su primjedbe išle u smjeru jasnijeg definisanja protiv požarnih puteva dok su iz JP “Šume” TK željeli da znaju koji su to putevi predviđeni za izvlačenje drveta. Osnovni cilj izrade Urbanističkog projekta je uključivanje prirodnog i kulturno-historijskog naslijeđa u turističku ponudu.