SUBNOR TK: 27. juli 1994. historijski događaj za BiH

Predstavnici Saveza antifašista i boraca NOR-a Tuzlanskog kantona održali su press konferenciju posvećenu obilježavanju 27. juna, dana Ustanka naroda i narodnosti Bosne i Hercegovine i 80. godišnjice protiv fašizma. Najavljene su aktivnosti koje su planirane u sklopu obilježavanja ovog značajnog datuma i jubileja.

Predsjednik Savez antifašista i boraca NOR-a Tuzlanskog kantona, Zlatko Dukić, podsjetio je na historijske činjenice iz jula 1941. godine i značaj njihovog poštovanja i vrednovanja na koji to normalna historijografija i ljudska svijest priznaje. Ne treba zaboraviti da je 12 000 komunista Jugoslavije  bila jedina snaga koja je imala petlje da se suprotstavi Hitleru, nancistima i domaćim saradnicima, naveo je Dukić.

Anfifašizam je civilizacijska tekovina i postoji u različitim oblicima i ne vežemo ga samo za drugi svjetski rat. Zato je važno da mlade generacije nastave borbu koja je započeta prije osam decenija, rečeno je na pres konferenciji

Najvljen je i sutrašnji odlazak predstavnika gradskih i opštinskih organizacija SABNOR-a u Drvar gdje će biti održana  centralna manifestacija obilježavanja 80. godišnjice ustanka i 27. jula. U cilju očuvanja uspomena na ovaj događaj Savez antifašista i boraca NOR-a Tuzlanskogi SUBNOR iz Šekovića i ove godine će, uz poštivanje epidemioloških mjera, organizovati  tradoicionalni Marš „Tragom Oblasnog vojnog štaba Tuzla-Šekovići“.