Kina: Poletio najveći amfibijski avion na svijetu

PEKING, 24. decembra (FENA) – Najveći amfibijski avion na svijetu, kineski AG600 obavio je prvi jednosatni let, javio je BBC. Avion veličine Boeinga 737 sa četiri motora je poletio sa aerodroma u južnoj provinciji Guangdong. Može ponijeti 50 putnika i biti u zraku 12 sati.

Namjenjen je za vatrogasne i spasilačke misije na moru, ali se može koristiti i u vojne svrhe. Pretpostavlja se da bi ga Kina mogla koristiti kao prevagu u spornom području kontrole nad Južnim kineskim morem. Državni mediji su ga opisali kao avion „zaštitnik duga mora, otoka i obala“.

Polijetanje je penosila državna televizija.

Avion je razvijan više od osam godina, a teži više od 53 tone sa rasponom krila od skoro 39 metara. Već postoji 17 narudžbi za ovakve letjelice.

Kineski avion je danas oborio rekord, ali je on i dalje u sjeni nevjerovatnog letećeg broda milijardera Howard Hughesa. Njegova letjelica je još 1947. godine obavila svoj prvi i jedini let koji je trajao samo 26 sekundi. Amfibijski avion sa rasponom krila od skoro 100 metara danas je u muzeju u Oregonu.

Pročitajte...