Komšić: Poslije “Transkripata genocida” ništa više neće biti isto

Povodom nalaza istraživačkog projekta Memorijalnog centra Srebrenica “Transkripti genocida” koji su razotkrili šokantne detalje rasprava i odluka tadašnje Skupštine srpskog naroda u BiH u periodu od 1991. do 1996. godine, oglasio se član Predsjedništva BiH Željko Komšić.

Komšič ističe svoju zgroženost detaljima diskusija tzv. Skupštine srpskog naroda u BiH iz perioda od 1991. do 1996. godine koje u posljednjem istraživanju donosi Memorijalni centar.”To su, više manje, javni podaci i informacije koje možete pronaći, ali nikada na ovaj način nisu bile prikupljene, istražene i prema javnosti iznesene kao što je to u radio tim Memorijalnog centra Srebrenica. Od izjave Ratka Mladića iz maja 1992. godine o tome da plan političkog rukovodstva RS-a jasno kvalificira kao genocid, preko detalja o ulozi Beogradu u logističkoj i ideološkoj podršci RS u, preko definiranih ‘strateških ciljeva srpskog naroda u BiH, do segregacije i dehumanizacije Bošnjaka i Hrvata, i konačno, pune podrške genocidnim operacijama u Srebrenici i Žepi, sve upućuje na to da je Narodna skupština RS bila jedan od alata genocida, ali i oblikovanja govora mržnje prema nesrbima“, poručio je član Predsjedništva BiH Željko Komšić.

On napominje još da je Međunarodni krivični sud za bivšu Jugoslaviju je uvijek istraživao komandnu i individualnu odgovornost. S druge strane, nije učinio ono što je učinjeno u Nirnberškom procesu – nije utvrdio postojanje zločinačkih organizacija – gdje vas je članstvo u nekoj organizaciji po automatizmu činilo krivim”.

“Upravo je to izostalo u slučaju Narodne skupštine RS-a, čiji su članovi svojim ‘rukama’ bili podrška genocidu, koji su donijeli zakone i odluke koje su bile smjernica politikama i djelovanju Radovanu Karadžiću i Ratku Mladiću. U svjetlu ovih informacija i podataka, potrebno je da se okupimo i jasno odredimo o: 1) nametanju zakona o zabrani negiranja genocida, 2) zakonu koji će omogućiti poseban status jedinice lokalne samouprave Srebrenica, 3) ponuditi zakonski okvir o lustraciji kojim će onemogućiti onima koji su učestvovali u donošenju odluka o kršenju ljudskih prava, genocidu i ratnim zločinima da obnašaju javne funkcije”, poručio je član Predsjedništva BiH.

Dodaje kako ne očekuje da gore navedeno bude usvojeno s obzirom na način na koji se donose odluke u BiH, ali očekuje da međunarodna zajednica napravi nekoliko koraka, nametne rješenja i ispravi, barem u toj mjeri, nepravdu učinjenu činjenicom da je “jednom ovakvom tijelu – kakvo je tzv. Skupština srpskog naroda u BiH praktično dozvoljeno da, živi svoj pravni kontinuitet u legalnom poretku države Bosne i Hercegovine“.

Memorijalni centar Potočari je pokrenuo projekat koji predstavlja skup pretraživih stenograma sjednica Skupštine srpskog naroda u BiH/Narodne skupštine Republike Srpske. Iz stenograma se može vidjeti tragičan stav srpskog vodstva u periodu tokom proteklog rata.

Pročitajte...