Komšić primio akeditivno pismo novog šefa Delegacije EU Johanna Sattlera

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Željko Komšić primio je danas akreditivno pismo novog šefa Delegacije Europske unije u Bosni i Hercegovini i specijalnog predstavnika Europske unije u Bosni i Hercegovini, ambasadora Johanna Sattlera.

Ovaj austrijski diplomata rođen je 1969. godine, a diplomirao je i magistrirao političke nauke i slavenske jezike na Univerzitetu u Innsbrucku 1994. godine, te završio postdiplomski studij iz naprednih međunarodnih studija na Diplomatskoj akademiji u Beču. Doktorirao je političke nauke na Univerzitetu u Beču 2008. godine.

Tokom prethodnog iskustva, te svog prethodnog mandata kao austrijski ambasador u Albaniji, ambasador Sattler se posebno fokusirao na zapadni Balkan.

U Ministarstvu vanjskih poslova Austrije počeo je raditi 1996. godine, u Odjelu za ljudska prava. Promatračkoj misiji Europske zajednice se priključuje 1997. godine, u sklopu koje biva angažiran u Sarajevu i Tirani. U skorije vrijeme, radio je kao šef Odjela za Zapadni Balkan pri Direkciji za istočnu i jugoistočnu Europu u Ministarstvu vanjskih poslova Austrije. U Albaniji je preuzeo ambasadorsku dužnost 2016. godine.

Pored maternjeg njemačkog jezika, ambasador Sattler tečno govori engleski i ruski, te poznaje bosanski/hrvatski/srpski i albanski.