Konferencija o sevdalinci

U okviru 12. Festivala sevdalinke „Sevdalinko u srcu te nosim“ nastavljene su  kontinuirane aktivnosti na nominaciji sevdalinke za upis na reprezentativnu listu nematerijalnog naslijeđa UNESCO-a. Iz tih je razloga danas održana i multimedijalna konferencija posvećena ovom pitanju

Jedan od kriterija, koji mora biti ispunjen kako bi sevdalinka postala dio Uneskove liste kulturnog blaga, je festivalska prezentacija ove višestoljetne bh narodne pjesme. Udruženje muzičkih umjetnika TK-a koje već 12 godina uspješno organizuje festival posvećen ovoj pjesmi na dobrom je putu da uspije u tome.

– Nije dovoljno reći borim se za sevdalinku, treba to i učiniti ne samo njenom interpretacijom, a ona je jako važna, već i edukacijom mladih. Bez edukacije mladih sevdalinka neće opstati. ko sevdalinku ne nauče mladi, ne upoznaju se sa njom onda nam je uzalud sav trud – poručila je Ramiza Milkunić, predsjednica Udruženja muzičkih umjetnika TK-a

Mnoštvo je načina i značajan broj stručnjaka okupljeno u vezi priznanja sevdalinke kao nematerijalnog blaga. Ipak, iz Federalnog ministarstva kulture stižu pohvale za ogroman dio posla koji je uradilo Udruženje muzičkih umjetnika TK-a.

-Organizovati festival sevdaha koji osim interpretacije sevdalinke ima i drugih sadržaja u kontinuitetu, ogroman je posao koji zaslučuje sve pohvale. Meni je izuzetno drago da sam dio ove priče sa Udruženjem muzičkih umjetnika TK. Nominacija na Unesco-vu listu je samo dio velikog posla. Taj posao će biti završen i ja sam uvjerena da će sevdalinka zauzeti mjesto koje zaslužuje-Mirela Šečić, predstavnica Federalnog ministarstva kulture.

Pročitajte...