Problemi sa vodosnabdijevanjem u Tuzli

Istočni dio Tuzle od srijede ujutro nema uredno vodosnabdjevanje zbog kvara na cijevi velikog profila u ulici Armije R BiH. Ekipe Javnog-komunalnog preduzeća Vodovod i kanalizacija su na terenu, a očekuje se da će vodosnabdjevanje biti normalizovano i voda biti puštena u večernjim satima. Građanima u istočnom dijelu grada obezbijedjene su cisterne sa pitkom vodom i to u  Novom naselju, Slavinovićima, Sjenjaku i Križanima.

Istočni dio tuzle, tačnije naselja solina, skojevska, brčanska malta i područja prema gornjem dijelu grada jučer su ostali bez vodosnadbijevanja. Razlog je pucanje vodovodne cijevi u ulici Armije RBiH. Zbog čega se sinoć velika količina vode izlila na ulicu i parking prostore.

„ činili smo maximalne napore i stavili sistem pod vodosnadbijevanje negdje oko 17h sistem je držao do 19h kada je došlo do urušavanja ostalih cjevovoda i pošto se radi o čvorištu od četiri cjevovoda različitih profila dva velika od šesto i dva manja od 150 i 200,  izbijanja jakim pritiskom jedan kvar je pruzrokovan naredna dva do tri tako da smo u 19h imali ogromnu količinu vode koja je izašla nakon 10 minuta ponovno je sistem bio zatvoren“.

Posljedica pucanja cijevi je izlijevanje oko ali i unutar zgrade gdje je voda dosegla nivo viši od jednog metra. Sve službe su bile na terenu i ispumpale vodu iz podrumskih prostorija, očistili šahtove, prilaze, parkinge… Dva automobila su djelimično bila pod vodom ističe direktor Berbić.

„danas nastojimo i pokušat ćemo da stavimo uspostavimo sistem vodosnadbijevanja, ostalo je još malih poslova koji s nadamo da do večernjih sati Grad Tuzla onosno ovaj istočni dio pod vodosnadbijevanjem ako sve bude uredu, radi se o veoma zahtjervnom poslu radi se o elementima koji imaju veliku težinu.“  

 Direktor Berbić ističe da su učinili sve da, zajedno s tuzlanskim Komunalcem, obezbijede pitku vodu građanima iz cisterne. Izvršili su vodosnadbijevanje obdaništa, staračkih domova koji su izrazili spremnost kao i određenih privatnih postrojenja čija proizvodnja ovisi od vode.

Pročitajte...