Korist od Korona zakona TK će imati oko osam hiljada radnika na području Tuzlanskog kantona

I na Federalnom i kantonalnom nivou usvojeni su tzv. Korona zakoni koji zajedno predstavljaju paket pomoći privrednom sektoru, koji su pretrpili štete u poslovanju zbog naredbi kriznih štabova, usljed vanredne situacije. Cilj je ublažavanje ekonomskih posljedica uzrokovanih pandemijom korona virusa. U Vladi TK tvrde da će Zakon biti od velike pomoći privrednicima i radnicima.

Vlada i Skupština TK,  Korona zakonom, zajedno u paketu sa federalnim, između ostalog, će obezbijediti subvencije za isplatu minimalne neto plaće. To se odnosi na privredna društva, izuzev javnih preduzeća i institucija, banaka i drugih organizacija i jedinica lokalne samouprave. Federalnim zakonom data je mogućnost subvencije na minimalne plaće, za one obrtnike, poslodavce i uposlene koji su morali prestati sa radom usljed naredbi Kriznih štabova. Korist od kantonalnog Korona zakona će imati oko osam hiljada radnika na području Tuzlanskog kantona, kaže Suad Mustajbašić, ministar finansija TK. Između ostalog, “korona-zakonom” TK je omogućena subvencija za isplatu plaće u iznosu od 406 konvertibilnih maraka za sve one koji nisu bili u mogućnosti obavljati svoje djelatnosti u proteklom periodu

Kantonalnim Korona zakonom pomoći će se i malim i srednjim preduzećima koji su od početka aprila i mjesec poslije imali 20 posto i više, manje prihode u poslovanju.

U Savezu samostalnih sindikata TK smatraju da se nije na vrijeme reagovalo, te da je potrebno pomoći i onima koji su ostalo bez posla, a ne ispunjavaju uslove za isplatu naknade Službe za zapošljavanje. I poslodavci u TK imaju primjedbe na kantonalni Korona zakona.

U Vladi TK ipak tvrde da će se ovim zakonom direktno pomoći privredi i radnicima. Finansijski kapacitet kantonalnog Korona zakona je 15 miliona KM. Javni poziv će biti objavljen odmah nakon rebalansa Budžeta, koji bi trebao biti usvojen naredne sedmice. Vodit će se računa da se procedura apliciranja ne razlikuje puno od one na federalnom nivou, kako bi privredni subjekti i radnici što lakše i što prije ostvarili pravo na pomoć. Kako tvrde u Vladi TK, sve u cilju održanja nivoa zaposlenosti i ublažavanja posljedica uzrokovanih proglašenjem stanja nesreće na području kantona.

Pročitajte...