Zbog pandemije koronavirusa zabilježen pad prihoda od indirektnih poreza u BiH

Zbog pandemije koronavirusa zabilježen je i pad prihoda od indirektnih poreza u našoj zemlji. U aprilu je prikupljeno  511 miliona KM, što je za čak 156 miliona manje u odnosu na isti period prošle godine. Pad prihoda evidentan je i u tekućem mjesecu, a poboljšanje situacije se očekuje u drugoj polovini 2020. godine.

Autor: Dino Dropić

Prihodi od indirektnih poreza u prva četiri mjeseca 2020. godine manji su za 97 miliona KM u odnosu na isti period 2019. godine. Statistički gledano, pad prihoda bi bio znatno veći, da nije bilo značajnog rasta prikupljenih prihoda u prva tri mjeseca ove godine. Stanovnici Bosne i Hercegovine su uglavnom kupovali osnovne životne namirnice, lijekove gdje nije bilo značajnijeg  pada prihoda. Veći je zabilježen kod indirektnih poreza koji se naplaćuju prilikom uvoza roba.

“Ono što svakako  želim naglasiti je da je uprava za indirektno oporezivanje u prva tri mjeseca 2020. godine imala blagi rast prihoda. Međutim prihodi u aprilu su bili znatno niži u odnosu na april prošle 2019. godine. Naime mi smo samo u aprilu prikupili 511 miliona KM, što je za 156 miliona manje u odnosu na april 2019. godine. To je razlog zašto su ustvari ukupni prihodi na nivou 4 mjeseca ove godine manji u odnosu na prošlu 2019. godinu”, rekao je Ratko Kovačević PR Uprave za indirektno oporezivanje.

Razlog umanjena prihoda je vanredna situacija uzrokovana pandemijom koronavirusa. Poboljšanje situacije zavisi od početka rada svih poslovnih subjekata u Bosni i Hercegovini.

“ Prema procjenama uprave za indirektno oporezivanje svakako se značajan pad prihoda očekuje i u mjesecu maju. Nakon toga ćemo vidjeti kakva će biti situacija u smislu povećanja ekonomske aktivnosti. Od početka rada svih poslovnih subjekata u Bosni i Hercegovini, od samog uvoza roba u našu zemlju definitvno će ovisiti i prihod po osnovu indirektnih poreza “, istakao je Kovačević.

 Iz Uprave za indirektno oporezivanje ističu kako se poboljšanje finansijsk situacije  može očekivati u drugoj polovini 2020. godine.

 

 

 

 

 

Pročitajte...