Košarka: Obilježen rođendan Mirze Delibašića

Fakultet za tjelesni odgoj i sport Univerziteta u Tuzli po treći put je organizovao dan Mirze Delibašića kojim se obilježava datum rođenja najboljeg sportiste Bosne i Hercegovine svih vremena.

Mirza Delibašić, koji je u Tuzli dobio nadimak Kinđe, rođen je 9. januara 1954. godine. Ulica gdje je rođen poslije njegove smrti 8. decembra 2001. godine preimenovana je u ulicu Mirze Delibašića.  Upravo 50-ak metara od njegovog rodnog doma Delibašić je počeo svoju sportsku karijeru. Najprije kao teniser, a zatim kao košarkaš Slobode. Okitio se svim mogućim titulama balkanskog, evropskog, svjetskog i olimpijskog prvaka sa košarkaškom reprezentacijom Jugoslavije, te evropskog klupskog prvaka sa Bosnom.

“Želimo mlade ljude, studente upoznat da je u našem gradu odrastao, stasao i napravio prve košarkaške korake, baš u ovom objektu odigrao prve utakmice, neko koje osvojio sve što se može u košarkaškom sportu osvojiti. To je posebno važno i drago nam je da smo nastavili sa tom inicijativom i nastavit ćemo i u budućim godinama. Gdje god je bio, toliko je tih komentara vrhunskih sportaša koji su rekli da je bio izuzetan čovjek. I zato želimo našim studentima reči da je sastavni dio jedne ličnosti sportski uspjeh ali svakako koji se temelji na jednom fantastičnom karakteru i ljudskosti koje je imao Mirza Delibašić”, rekao je između ostalog prof.dr.Vlatko Šeparević, dekan Fakulteta za tjelesni odgoj i sport Univerziteta u Tuzli.

Popularni Kinđe bio je idol mnogih generacija a Mara Lakić – Brčaninović, slavna košarkašica, evropska prvakinja sa Jedinstvom i srebrna olimpijka, ističe kako je Kinđe bio i njen idol.

“U Mirzi sam uvijek vidjela osobu koja može biti vodilja svima nama sportistima kakav treba biti sportista i kakav treba biti čovjek prije svega. Naravno mi kao tuzlaci možemo biti ponosni da imamo jednog takvog sportistu. Nažalost rano nas je napustio ali njegova djela i njegov način života i njegov način rada i sve ono što je uradio za BiH, Tuzlu prije svega, i tadašnju državu Jugoslaviju, trebamo biti ponosni. Sretna sam da sam živjela u tom vremenu kada je Mirza Delibašić igrao košarku.”

U najtežim vremenima agresije na Bosnu i Hercegovinu Mirza Delibašić nije napustio Sarajevo i svoju raju. Gradonačelnik Tuzle Jasmin Imamović ističe da je bio izuzetno vezan za svoj rodni grad.

“Mirza je bio jako vezan za Tuzlu. I u onim najtežim momentima i za državu i za grad, u sred rata, on je znao često da nazove iz Sarajeva koje je bilo u veoma teškoj situaciji, da brine o Tuzli. Veoma vezan za Tuzlu, ponosan na Tuzlu. Mirza Delibašić je bio prije svega dobar čovjek, izrazito dobar čovjek.”

Kako  bi se ponovo oživio sport na Univerzitetu u Tuzli i podigao na viši nivo, na ovaj događaj pozvani su i bivši studenti, uspješni sportisti kako bi svojim iskustvom pomogli u afirmisanju mladih da se bave sportom.

“Mi kao bivši studenti Univerziteta u Tuzli dali smo punu podršku da na bilo koji način pomognemo i da sudjelujemo da se sport po uzoru na američke Univerzitete oživi i da se to digne na veći nivou”, rekao je bivši košarkaš Saša Džambić.

Nermin Mekić također nekadašnji košarkaš je dodao: “Ono što je najbitnije jeste da mlade ljude, studente, mlade sportiste aktiviramo da u što većem broju rade u sportu i treniraju”.

Nakon pozdravnog govora dekana Fakulteta za tjelesni odgoj i sport, upriličena je, video projekcije o karijeri Mirze Delibašića, a obilježavanje je zamišljeno i kao inspiracija za nove inicijative i izazove.

Pročitajte...