Krizni štab ministarstva zdravstva TK o ograničenom radnom vremenu ugostiteljskih objekata

Članovi Kriznog štaba ministarstva zdravstva TK na današnjoj sjednici obrazložili su naredbu kojom se ograničava rad ugostiteljskih objekata u Tuzlanskom kantonu iza 20 sati. Za ovaj scenarij su se odlučili zbog pogoršane epidemiološke situacije na kantonu. Prvenstveno zbog naglog rasta postotka novozaraženih u odnosu na broj testiranih osoba, istakla je Maida Mulić članica tuzlanskog Kriznog štaba. Oboljenje COVID-19 prisutno je u svim gradovima i opštinama u Tuzlanskom kantonu. U proteklih 7 dana povećan je i broj hospitaliziranih osoba na UKC-u Tuzla. Naredba će na snazi biti 14 dana od dana donošenja, a u skladu sa epidemiološkom situacijom sve higijensko-epidemiloške mjere koje su na snazi će se  u narednom periodu ublažavati ili pooštravati.

Novinar: Dino Dropić

Zbog pogoršanja epidemiološke situacije, Krizni štab ministarstva zdravstva TK na jučerašnjoj sjednici, ograničio je rad ugostiteljskih objekata u Tuzlanskom kantonu. Podsjećamo, naredbom je zabranjen rad  svih ugostiteljskih objekata bez izuzetaka iza 20 sati. Kako ističu iz Kriznog štaba za ovaj scenarij su se odlučili zbog povećanja procenata novozaraženih koronavirusom u odnosu na broj testiranih osoba.

“Sve prvenstveno sa ciljem spriječavanja diseminacije, širenja virusa unutar populacije koji bi imao onakve razmjere sa kojima smo se susreli u novembru i decembru ove godine. Odluka koja je donešena je vezana striktno za trenutnu epidemiološku situaciju. Mi sad imamo u svim opštinama registrovane pozitivne u odnosu na broj testiranja i u tom dijelu ova odluka će  u svakom slučaju biti predmet razmatranja i u narednom periodu”, istakla je Maida Mulić član Kriznog štaba ministarstva zdravstva TK.

Da je epidemiološka situacija u Tuzlanskom kantonu pogoršana govore i podaci sa UKC-a Tuzla. Povećan je priliv zaraženih osoba, kao i broj inficiranih medicinskih radnika. Do danas, njih više od 520 oboljelo je od COVID-a 19.

 “Mi smo primijetili u zadnjoj sedmici da nam se praktično broj hospitaliziraniih pacijenata udvostručio. Prije 7 dana mi smo imali 33 do 35 hospitaliziranih pacijenata. U respiratornom centru bilo je 6, a jutrošnji izvještaj je da imamo blizu 60 hospitaliziranih na različitim odjeljenjima i klinikama”, rekao je Vahid Jusufović direktor UKC-a Tuzla.

 Članovi Kriznog štaba ističu kako je treći val pandemije izvjestan. Naglasili su kako je jučerašnja naredba isključivo medicinske prirode. Ova naredba će se i u narednom periodu razmatrati, a zavisno od epidemiološke situacije sve mjere koje su na snazi će se ublažavati ili pooštravati. U posljednja 24 sata na području Tuzlanskog kantona evidentirano je  60 novozaraženih osoba koronavirusom. Najviše ih je u Tuzli ,36. Zatim slijede Kalesija i Živinice sa po 5, Gračanica i Lukavac sa po 3, Gradačac sa dvije, a po jedna novozaražena osoba dolazi iz Banovića, Doboj Istoka, Kladnja, Sapne, Srebrenika i Teočaka. Zabilježeno je i pet smrtnih ishoda osoba iz Lukavca, Tuzle i Gračanice.