Kroz koridor 5c doći će do snažnijeg zamaha privrede u BIH

Komesarka Evropske unije za transport Violeta Bulc sastala se danas u Sarajevu sa svim akterima u oblasti transporta, predstavnicima resornih ministarstava, udruženja i bh. kompanija iz oblasti transportne infrastrukture.

Iznoseći detalje sa tih susreta, Bulc je na konferenciji za novinare kazala da su svi problemi koje je imala priliku da čuje dio uobičajenih diskusija i problematike s kojima se suočava i u svakodnevnom radu i s kolegama iz zemalja članica EU.

Kako je rekla, jedan od prvih zajednički utvrđenih problema su kapaciteti za apsorpciju, odnosno na koji način iskoristiti raspoloživa sredstva za projekte.

– Ovo je jedan problem koji nije karakterističan samo za BiH, već i za sve druge zemlje. U prvom koraku EU je zajedno s drugim finansijskim institucijama osigurala dostupnost sredstava, a drugi korak podrazumijeva njihovu realizaciju. U tom kontekstu zajednički smo kao problem utvrdili samu pripremu projekata, odnosno tenderske dokumentacije i razgovarali o tome kako ovaj korak ubrzati u kontekstu realizacije projekata, bilo da se radi o projektima na Koridoru 5c ili jednoj široj mreži koja će sa sobom donijeti snažniji zamah privrede i generalno privrednih djelatnosti – kazala je Bulc.

Naglašava kako je BiH jedna od vrlo važnih transportnih i tranzicijskih ruta do Crne Gore, Turske i Grčke, i generalno zemalja sredozemlja.

– Razgovarali smo i o unapređenju samog kvaliteta projekata koji se dostavljaju, tako da oni već u prvom krugu nakon podnošenja mogu ići u dalje procedure bez da budu vraćeni u dorade i usavršavanja. Bilo je riječi i o nekim od prioriteta na samom koridoru 5c, kao i na jadransko-jonskoj ruti, ali i nekim neriješenim problemima koje i dalje imate sa vašim sujedima, prvenstveno Hrvatskom – pojasnila je Bulc.

Prema njenim riječima, već ranije je dogovoreno da bude organiziran sastanak na kojem će se okupiti predstavnici resornih ministara iz BiH, Hrvatske i EU, a na kojem će biti razgovarano o operacionalizaciji preostalih pitanja i blagovremenoj dinamici provedbe.

– Dotakli smo se i željeznica, njihove važnosti i šta BiH treba uraditi kako bi im se dao pravi prioritet. Naravno, svi smo svjesni koja je njihova važnost u transportu, pogotovo u nekim multimodalnim rješenjima – rekla je Bulc.

Kao četiri najznačajnije stavke po kojima i željeznice mogu dati svoj doprinos, navela je rješavanje pitanja zagušenja, sigurnosti na cestama, smanjenja štetnih emisija i mobilnosti vojnih kapaciteta.

Na pitanje novinara da li je sa bh. zvaničnicima razgovarala o izgradnji Pelješkog mosta, Bulc je rekla kako ne mora ni naglašavati da o ovom pitanju postoje različita mišljenja, s obzirom na to da živimo u jednom demokratskom svijetu, pa je sasvim uobičajeno da imamo razičita mišljenja o određenim pitanjima.

– Evropska komisija sufinansira jedan dio tog projekta na osnovu dokumentacije koju je Hrvatska dostavila njenim relevantnim službama. Sredstva koja su osigurana za ovaj projekat dolaze iz regionalnih fondova u onom dijelu u kojem su predviđeni za Hrvatsku. Ukoliko se BiH ne slaže s određenim informacijama koje smo mi imali na raspolaganju u trenutku donošenja odluke o sufinansiranju, naravno da nam se domaće vlasti u pismenoj formi trebaju obratiti sa svojim komentarima – zaključila je Bulc.

Pročitajte...