Na današnji dan: U Daytonu počeli mirovni pregovori o Bosni i Hercegovini

– Na snagu stupio Ugovor o Europskoj uniji poznatiji kao Ugovor iz Maastrichta potpisan 1992.

SARAJEVO (AA) – Među historijskim događajima koji su se dogodili na današnji dan, izdvajamo:

1509. – Javnosti prvi put predstavljene slike na plafonu Sikstinske kapele koje je naslikao Michelangelo.

1570. – Holandiju pogodile poplave u kojima je preminulo oko hiljadu ljudi.

1604. – Premijerno prikazana tragedija književnika Williama Shakespearea “Othello”.

1755. – Lisabon pogodio zemljotres jačine najmanje 8,5 stepeni po Richteru. Bio je to jedan od najrazornijih i najsmrtonosnijih zemljotresa u historiji, u kojem je poginulo između 10.000 i 100.000 osoba. Potres su pratilii cunami i požar.

1848. – U Bostonu otvorena prva medicinska škola za žene, koje su mogle steći diplomu medicinske sestre. Riječ je o Boston Female Medical School koja se kasnije spojila s Boston School of Medicine.

1894. – Preminuo ruski car Aleksandar III. U unutarnjoj politici težio je jačanju carske vlasti, protivio se uvođenju parlamentarizma te osloncem na Rusku pravoslavnu crkvu, plemstvo i konzervativni dio bogatoga građanstva.

1897. – Jedna od najvećih biblioteka na svijetu Library of Congress otvorila svoja vrata ljubiteljima knjige. Na početku je bila u sobi za čitanje Kongresa SAD, da bi nakon toga dobila i svoju zgradu.

1928. – U Turskoj arapsko pismo zamijenjeno latinicom.

1993. – Na snagu stupio Ugovor o Europskoj uniji poznatiji kao Ugovor iz Maastrichta potpisan

1992. Ovim su Ugovorom postavljeni ciljevi ekonomske i monetarne unije, jedinstvene valute, zajedničke vanjske i sigurnosne politike, zajedničke odbrambene politike…

1995. – U Daytonu počeli mirovni pregovori o Bosni i Hercegovini. Poslije tri sedmice mirovni sporazum, kojim je okončan rat u BiH, parafirali su Slobodan Milošević , Franjo Tuđman i Alija Izetbegović.

Pročitajte...