Mahmutbegović: Marić da uputi izvinjenje porodicama žrtava genocida u Srebrenici

Iz Kabineta potpredsjednice Federacije BiH Melike Mahmutbegović danas je upućeno saopćenje za javnost nakon što je u susjednoj Srbiji, na TV “Happy”, u povodu godišnjice genocida urednik Milomir Marić u emisiji “Ćirilica” pozvao ratne zločince da komentarišu dešavanja u Srebrenici jula 1995. godine.

U saopćenju se podsjeća da je sutra 11. juli, Dan sjećanja na genocid u Srebrenici, te da čitav miroljubivi, civilizirani svijet raznim manifestacijama obilježava ovu tužnu godišnjicu, uz poruke da se ovakav zločin nikada i nikome ne bi smio ponoviti.

Osvrćući se na Marićevu emisiju, u saopćenju se navodi da nikoga sigurno nisu iznenadili već dobro poznati stavovi presuđenih ratnih zločinaca koje su ponovo iznijeli u ovoj emisiji.

– Ali nas iznenađuju i ujedno zabrinjavaju izjave i stavovi jednog urednika, novinara koji bi svoje profesionalno djelovanje trebao posvetiti i podrediti istini, profesionalnom i objektivnom izvještavanju temeljenom na nepobitnim i dokazanim činjenicama, ma koliko one bolne bile za njegovu državu, državu koju je Međunarodni sud pravde proglasio odgovornom za nesprečavanje genocida u BiH i ideologiju koju, nažalost mnogi još uvijek gaje i baštine – navodi se u saopćenju.

Ističe se da je njegova izjava da “svake godine oni donose mrtva tela ko zna odakle i sahranjuju u Srebrenici” neljudska, ponižavajuća i uvredljiva za sve u Bosni i Hercegovini, za sve žrtve genocida u Srebrenici, pogotovo za one koji sutra ukopavaju nepotpune skelete svojih ubijenih članova porodica, a posebno je ponižavajuća s aspekta morala i dostojanstva svakog čovjeka.

– Tražimo od novinara Marića i od rukovodstva TV “Happy” javno izvinjenje kako bi barem na taj način pokazali minimum ljudskog i civilizacijskog poštovanja i digniteta prema žrtvama, njihovim porodicama i majkama Srebrenice. To je najmanje što u ovom trenutku Marić može uraditi. Takođe ga javno pozivamo da prisustvuje komemoraciji u Potočarima 11. jula te da se lično uvjeri koliko ima istine u njegovim tvrdnjama i zaključcima – navodi se u saopćenju.

Dodaje se da Marića pozivaju i da smogne snage i prisustvuje jednom od narednih iskopavanja masovnih grobnica, te da se na licu mjesta uvjeri u svu monstruoznost ljudi koji su planirali i počinili zločin genocida, najveći zločin poslije Drugog svjetskog rata na evropskom tlu.

– Žalosno je, degutantno i krajnje opasno da neko ko se bavi tako odgovornim zanimanjem kao što je novinarstvo, negira historijsku činjenicu da se u Srebrenici desio genocid i da bez ikakvih posljedica na taj način šalje poruke javnosti, a posebno generacijama koje tek dolaze. Pozivamo RAK Bosne i Hercegovine da iskoristi sve svoje zakonske ingerencije i kazni televizijske stanice u BiH koje su preuzele signal srbijanske televizije “Happy” i emitovale predmetnu emisiju urednika Marića – navodi se u saopćenju iz Kabineta potpredsjednice Federacije BiH Melike Mahmutbegović.

Pročitajte...