Makedonija postaje 30. članica NATO-a

NATO Secretary General Jens Stoltenberg and the Prime Minister of the former Yugoslav Republic of Macedonia, Zoran Zaev

Veleposlanici zemalja članica NATO-a potpisali su u srijedu u Bruxellesu u nazočnosti makedonskog ministra vanjskih poslova Nikole Dimitrova protokol o pristupanju Makedonije Sjevernoatlantskom savezu.

Proces ratifikacije pristupnog protokola u zemljama članicama trebao bi trajati oko godinu nakon čega će Makedonija postati 30. članica Saveza.

Makedoniju je godinama u euroatlantskim integracijama blokirala Grčka zbog spora oko imena. Očekivalo se da će Makedonija dobiti pozivnicu na summitu NATO-a 2008. u Bukureštu, na kojem je i Hrvatska pozvana u Savez.

Sporazumom između makedonskog premijera Zorana Zaeva i grčkog Aleksisa Ciprasa pronađeno je kompromisno rješenje po kojem će se Makedonija ubuduće službeno zvati Sjeverna Makedonija.

Glavni tajnik Saveza nazvao je današnje potpisivanje povijesnim. Makedonskom ministru vanjskih poslova Dimitrovu poklonio je olovku kojom je pristupni protokol potpisan. Makedonija će od sada sudjelovati na svim sastancima Saveza kao promatrač.

Za ratifikaciju protokola svi ističu da je potrebno oko godinu dana, a ne treba isključiti da to bude dovršeno do summita Saveza u prosincu ove godine, javila je Hina.

(RTVTK/FENA) C.K.