Masovna vakcinacija organizovana i u Kalesiji, očekuje se veći odziv mladih

Nakon što je najavljena masovna vakcinacija na području cijelog kantona, Dom zdravlja Kalesija je još jučer organizovao punktove za vakcinaciju svih građana starijih od 18 godina. Vakcinacija se provodi u Sportskoj dvorani radnim danima od 8 do 14 sati i za nju nije potrebna prethodna najava timovima porodične medicine niti Službi HES-a Doma zdravlja Kalesija.

Jučer smo oko 120 osoba vakcinisali, danas od 8-10 sati smo 42 pacijenta vakcinisali.Do sad je izvršeno oko 5000 vakcinacija na području općine Kalesija. Nadao sam se boljem odzivu ove mlađe populacije stoga koristim priliku da još jednom pozovem građane, mogu doći bez obzira kojoj kategoriji pripadaju, ako su stariji od 18 godina mogu doći u salu da se vakcinišu, poručuje dr.Hamid Subašić, uposlenik Doma zdravlja Kalesija.

Na samom ulazu se vrši dezinfekcija i mjerenje temperature, zatim svako od građana sačeka ljekarski pregled u jednom od punktova.

To podrazumijeva provjeru općeg stanja, da li pacijent ima groznicu, temperaturu, da li ima neku akutnu upalu, koristi antibiotike, ispitamo za hronične bolesti, alergije na hranu i lijekove, na taj način procjenjujemo da li pacijent može da se vakciniše ili ne, navodi dr. Edina Bukvarević, uposlenica Doma zdravlja Kalesija.

Građani se po primanju vakcina zadrže u prostorijama dvorane nekoliko minuta u slučaju neželjenih reakcija na vakcinu, no doktor Subašić ističe da do sada nisu imali takvih slučajeva. Građani su zadovoljni načinom organizacije procesa vakcinacije.

Jedini problem na koji zdravstveni radnici nailaze je želja građana da dobiju određenu vrstu vakcine. Dom zdravlja Kalesija trenutno raspolaže sa vakcinama Astra zeneca i Sinopharm, no nadaju se da će uskoro stići i dovoljna količina drugih vrsta koje su priznate.

Četiri vrste vacina za koje znam da ih je Svjetska zdravstvena organizacija prihvatila to je Fajzer, Astra zeneka, Sinovak i Sinofarm. Dakle njih je Svjetska  zdravstvena organizacija priznala, ne mogu neke zemlje određivati mi priznajemo ovu ili onu, one su priznate svugdje u svijetu, ističe dr. Subašić.

Dom zdravlja Kalesija ne raspolaže podacima koliko građana je vakcinisano van naše zemlje. Kako bi što veći broj građana dobio priliku za vakcinaciju i stekao imunitet, Dom zdravlja planira odrediti i termin za vakcinaciju onih koji zbog poslovnih obaveza nisu u mogućnosti doći u datom periodu