MC Potočari: Veliki broj posjeta iz Sarajevskog i Tuzlanskog kantona

Upravni odbor Memorijalnog centra Srebrenica – Potočari izvršio je pregled posjeta ostvarenih u saradnji  sa obrazovnim institucijama i ustanovama u Bosni i Hercegovini, sa zaključkom da je saradnja na dobrom nivou uz mogućnost daljeg širenja.

“Posjete učenika osnovnih i srednjih škola Memorijalnom centru ima veliki značaj po pitanju edukacije o prošlosti i historijskim činjenicama u vezi sa genocidom u Srebrenici. Pitanje istine i empatije sa žrtvama jeste elementarno pitanje vrijednosti, kroz koje se temelji razlika između dobra i zla, te kao takvo predstavlja izuzetno važnu temu za odgojno-obrazovne institucije, koje kreiraju vrijednosne profile novih generacija”, kazao je Nisvet Mujanović, predsjednik UO Memorijalnog centra.

Mujanović je dodao da izvršeni pregled ukazuje da u svijesti o značaju učeničkih posjeta Memorijalnom centru prednjače obrazovni sektori Kantona Sarajevo i Tuzlanskog kantona.

“Posebno je značajan angažman obrazovnog sektora Kantona Sarajevo, gdje je u periodu samo ovoga mjeseca zabilježena organizacija dolaska oko 4200 učenika i nastavnika u svrhu posjete Memorijalnom centru. Pored napora Ministarstva za obrazovanje, nauku i mlade, ističe se uloga i Općine Ilidža koja svake godine organizuje zajedničku posjeti učenika sedmih razreda osnovne škole”, kazao je Mujanović.

Nakon KS, po broju učeničkih posjeta prednjači Tuzlanski kanton sa oko 2600 učenika koliko ih je organizovano posjetilo Memorijalni centar sa područja ovoga kantona od početka ove kalendarske godine. Dalje slijede, Zeničko-dobojski kanton sa 1750, Unsko-sanski sa 610, Srednjobosanski sa 410, itd.

“Organizovane đačke posjete Memorijalnom centru uključuju posjete memorijalnom kompleksu i mezarju u Potočarima, zatim održavanje historijskog časa o genocidu i agresiji; posjete Spomen-sobi, Multimedijalnoj sobi odnosno Dokumentacionom centru agencije Sense i novootvorenoj stalnoj postavci Srebrenički genocid – neuspjeh međunarodne zajednice, te gledanje polusatnog filma o Srebreničkom genocidu”, kazao je Mujanović.

Mujanović je kazao da u ime Upravnog odbora Memorijalnog centra ovom prilikom i institucijama, te ustanovama iz sektora obrazovanja, kao i općinskim upravama, da kreiraju programe posjeta učenika sa svojih područja i omoguće im priliku da posjete Potočare i steknu saznanja o Srebreničkom genocidu kako bi čuvali istinu i sjećanje na nedužne žrtve ovoga najvećeg zločina na evropskom tlu u historiji postojanja Ujedinjenih nacija.